Det er brudd i forhandlingene for frontfagsoppgjøret. Fellesforbundets leder Jørn Eggum sier at partene er nødt til å ha hjelp av riksmekleren for å komme videre.
– Vi har forhandlet i en uke og så langt har det skjedd for lite i forhold til de kravene vi har stilt. Industrioverenskomsten er frontfag, og vi trenger riksmeklerens hjelp for å få framdrift, sier Eggum.
Han sier at ingen krav er blitt imøtekommet så langt:
– Vi har hatt en oppsummering i egen delegasjon og satt status for forhandlingene så langt. Ingen krav er imøtekommet. Skal vi komme i mål var det bred enighet i delegasjonen om at vi må inn i en meklingsfase, sier Eggum.
Meklingfase
Fellesforbundets leder og administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri vil møte riksmekleren i løpet av tirsdag ettermiddag.
Det var Fellesforbundet som begjærte forhandlingene mellom partene for avsluttet tirsdag 15. mars, opplyser Norsk Industri i en pressemelding.
– Nå går forhandlingene inn i en meklingsfase. Så får vi se hvilken fremdrift det er mulig å få til med Riksmeklerens hjelp, sier administrerende direktør Stein Lier-Hansen i pressemeldingen.
Kommunikasjonsdirektør Finn Langeland i Norsk Industri sier at det har vært gjort mye godt arbeid i de ulike gruppene som har jobbet sammen denne uken.
– Men det er for så vidt riktig at ikke noe er på plass før alt er på plass. Nå får vi bistand fra riksmekleren for å komme videre. Det har vist seg å være god hjelp tidligere, så får vi se hva det bringer i denne omgang, sier han til NTB.
Ikke enige
I likhet med Fellesforbundet har også Parat brutt forhandlingene med Norsk Industri, melder Parat i en pressemelding.
Parats forhandlingsleder Kjell Morten Aune mener arbeidsgiversiden rir prinsipper, i stedet for å finne løsninger.
– Det ser ut som om vi har en felles forståelse av virkeligheten, men vi er ikke er enige om hva dette betyr økonomisk for våre medlemmer, sier Aune.
- Vi er heller ikke enige om spørsmål knyttet til tjenestepensjon, selv ikke når det gjelder krav som ikke medfører nye kostnader for arbeidsgiver, legger han til.
Ifølge Aune vil Riksmekleren i løpet av dagen formelt motta plassoppsigelse og oversikt over hvilke bedrifter som vil kunne bli tatt ut i streik dersom partene ikke blir enige i meklingen.
Streikevarsel kommer
Tariffoppgjøret går nå inn i en fase med frivillig mekling i ti dager, samtidig som arbeidstakernes organisasjoner varsler om hvor mange de akter å ta ut i streik dersom det ikke blir enighet.
I praksis vil det skje lite mellom partene før de etter ti dager møtes til tvungen mekling. Da utløses også en ny frist på fire døgn for å bli enige.
Klarer partene ikke å bli enige i løpet av meklingsinnspurten, blir det konflikt og streik i tråd med det omfanget som er varslet av plassoppsigelser. Fristen for å bli enige går ut ved midnatt natt til søndag 3. april
Det er to arbeidstakerforbund som forhandler med Norsk Industri i frontfaget; Fellesforbundet, et forbund i LO, og Parat, et forbund i YS. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.