Saken er oppdatert.

– Vi har utviklet billigere og smartere tekniske løsninger. Kombinert med at kostnadskurven i bransjen har snudd, har dette medført betydelige kostnadsreduksjoner for Trestakk, sier Torger Rød, direktør for prosjektutvikling i Statoil.

Trestakk ble utsatt i fjor på grunn av manglende lønnsomhet. Men nå er investeringsanslaget redusert med 30 prosent, og investeringsbeslutning varslet i løpet av 2016.

Lien gleder seg

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sier det er gledelig at Statoil og partnerne nå har valgt utbyggingsløsning for Trestakk.

– Med en ramme på flere milliarder kroner vil dette prosjektet få stor betydning også i Midt-Norge. Det vil gi sysselsetting og betydelige oppgaver for konkurransedyktige leverandører med ledig kapasitet, sier han.

Lien mener dette viser at det går an å øke effektiviteten og redusere utbyggingskostnadene på norsk sokkel.

– Det er nok et eksempel på at mindre funn kan bygges ut lønnsomt ved bruk av eksisterende felt. At en lykkes på dette området, er viktig for norsk sokkel framover, sier oljestatsråden.

Beslutningen om å gå videre med Trestakk er i tråd med markedets forventninger. Norges Banks pengepolitiske rapport fra desember i fjor legger til grunn at en utbygging av Trestakk vil komme i gang i løpet av 2016.

– Vitamininnsprøytning

LO-leder Hans Christian Gabrielsen sier Trestakk viser at norsk sokkel kan bygges ut selv med dagens oljepris.

– Dette er godt levert, nå venter vi på investeringsbeslutningen, sier han.

Høyres energipolitiker Torhild Aarbergsbotten mener nyheten er en nødvendig vitamininnsprøytning for hele næringen.

– At Statoil har klart å kutte kostnader med flere milliarder, viser at norsk industri er omstillingsdyktig. Vi har store forventninger til at det nå blir flere nye arbeidsplasser og økt inntjening for leverandørindustrien i Midt-Norge, sier hun.

Trestakk skal etter planen bygges ut med fem havbunnsbrønner som knyttes til produksjonsskipet Åsgard A. Trestakks utvinnbare reserver er beregnet til om lag 50 millioner fat olje og 2 milliarder kubikkmeter gass, noe som tilsvarer 75 millioner fat oljeekvivalenter.

Feltet ligger 25 kilometer sørvest for Smørbukk Sør i Norskehavet

Les også: - Det er bare galt

Advarer mot Kina-pessimister  

– Perfect match for oss dnPlus

 

Se også på DNtv: - De gode tidene er over for Norge. De er borte.

 

- De gode tidene er over for Norge. De er borte.
Men dette mener hedgefondforvalter Hugh Henry kommer til å redde oss.
01:01
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.