DN fulgte fire gründerselskaper i oppstartsfasen for fem år siden. Foreløpig er det kun ett med suksess.

  • Gründere: Pål Kristian Levang
  • Forretningsidé: Ny linking teknologi som gjør at maskinene (tingene) kan sømløst snakke sammen uavhengig av kommunikasjonsmetode.
  • Svært enkelt sagt har Synaptic utviklet et system som gjør at dagens internett får helt nye markedsområder. I stedet for linke til tekst, bilde og video på web i dag, tilbyr selskapet linking av data for fysiske objekter og smarte ting. Dette gjøres uten bruk av databaser, servere eller programmerbar grensesnitt (API).

Da DN fulgte Pål Kristian Levang (43) i Synaptics Technologies på presentasjoner for fem år siden, utbrøt Levang på et tidspunkt frustrert:

– Å forklare hva vår teknologi gjør, er som om man skulle forklart hva internett var på 1970-tallet.

Han ga opp å hente inn kapital til selskapet, men med økonomisk støtte fra familie og venner har han klart å bygge opp et selskap med 15 ansatte og har fortsatt tro på at produktet blir en global suksess. Fortsatt strever Levang med å få forklart endel av teknologien, men det gjør ikke noe lenger da den kan demontreres.

For å gjøre det lettere salgbart til investorer, etablerte derfor Levang et spin-off-selskap Nornir - som kun handlet om velferdsteknologi og det populære «tingenes internett».

– Vi fikk satt opp et ti millioner kroners prosjekt sammen med Steinkjer kommune og Innovasjon Norge som ferdigstilles i disse dager, hvor vi har utviklet en egen fysisk infrastruktur for sanntids posisjonering av radio noder med stor nøyaktighet. Ulike noder med sensorer settes opp i hjemmet, så samler sensorene data og oppdaterer tre forskjellige Apper, for blant annet sporing innendørs og utendørs, sier Levang.

Pål Kristian Levang har ikke gitt opp gründerdrømmen.
Pål Kristian Levang har ikke gitt opp gründerdrømmen.

Prosjektet har fått stor oppmerksomhet- også utenlands, og har gitt dem en venteliste på 50 potensielle kunder siden august 2015.

Men det er fortsatt vanskelig å få inn investorer til brofinansiering, eller det tar hverfall lang tid. Nå har vi inngått et partnerskap med konsulentselskapet Altran. Nå er Nornir med I FRAM prosjektet til Innovasjon Norge. Det er et program over 1,5 år hvor selskapet blir med til Silicon Valley for å promotere teknologi.

– Vi skal hente inn 300 millioner kroner i USA/Asia i løpe av de neste tre årene, sier Levang. Vi trenger det for å nå kritisk masse og lansere en ny global selvskalerende web-nettverk som vi har valgt å kalle for Real Time Web.

Slik gikk det med de andre:

Olav Rindal (77) og Trond Halden (53) satset på feil partnere – og tapte penger

Biometriselskapet til Kim Humborstad og Joakim Egseth Solberg har akkurat hanket inn 40 millioner kroner fra en ny kinesisk samarbeidspartner.

Siv Rita (40) og Lene Eriksens (38) endte i retten – og trenger kapital

Nå skal alle kunne booke sitt private band

I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.

Hvor finner du artistene som er flinke nok til å kunne spille i bryllupet ditt, men samtidig ukjente nok til at du kan ta deg råd til dem? Inspirert av delingsøkonomien vil Lydelig vil koble usignerte artister med spillejobber.

Les mer her.

Nå kan du booke ditt private band
I serien «DNs Pitchekonkurranse» får du hver uke presentert de mest spennende bedriftsideen i Norge, på under 90 sekunder.
01:07
Publisert:

Kim kjører Uber, leier ut rom på Airbnb og har startet et vaskeselskap uten ansatte

Sjokkerende lave tall: Kvinneandel på 0,99 prosent blant norske teknogründere

Gründerblogg: Derfor bør din neste idé IKKE være en app(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.