Skal du på hyttetur eller kjøre off-piste? Gå fra hytte til hytte eller kite? Her er hjelperne som vil gjøre feriedagene sikrere og enklere.

Ikke revolusjon
-Elektronikk har ikke revolusjonert friluftslivet, men gjort det enklere, sier Lars Magnus Voldset.

Han har 12 års erf#229 fra bratt friluftsliv både sommer og vinter som klatrer og skikjører. Vi fikk hjelp av ham til å plukke ut de beste elektroniske hjelpemidlene til vinterfjellet. Til daglig veileder han kunder om det samme på Oslo Sportslager, hvor han har god oversikt over utviklingen av elektroniske hjelpemidler på friluftslivets arena.

 
For mobilbrukeren
 Med Silvas portable solcelleladere går ikke mobilen eller hodelykten tom for strøm. Den kommer i to versjoner. En for å lade opp to AA batterier (i egen boks) og en med samme uttak som du har i bilens sigarettenner. Med den sistnevnte og en 12 volt stikkontakt som passer akkurat din telefon, går ikke mobilen tom for strøm uansett hvor langt fra du er en stikkontakt. Forutsetningen er selvfølgelig at den får kontakt med dagslys, for eksempel hengende utenpå sekken på dagens tur eller stående i vinduskarmen på hytta.

- Jeg har den alltid med på lengre turer, forteller Lars Magnus.

Livredder for skikjøreren og toppturentusiasten
 Enten du kjører utenfor skianleggenes preparerte løyper eller går på topptur – en skredsøker MÅ med. Den gir deg også mye større sikkerhet hvis du går utenfor kvistede eller preparerte langrennsløype i fjellet. Men den skal ikke brukes til å ta større sjanser i bratte og snøkledte fjellsider. En skredsøker består av en sender og en mottager av radiosignaler. Når du går, har du den på kroppen i sende-modus. Er ulykken ute, slår du den over på mottak for å finne den eller de som er tatt av skredet. Fram til nylig hadde de beste to antenner. Nå har de mest avanserte tre. Det gjør at du kan gå i en rettere og kortere linje mot den du leter etter. Utviklingen av små prosessorer har også gjort at du kan gå fortere mot den begravde uten å forvirre mottakeren, samt at den bedre viser hvor mange som ligger under snøen og hvor de ligger. Vi har valgt Barryvox fra Mammut som representant for den siste avanserte generasjonen. Den har også en pulsmåler som sender ut din pulsfrekvens.

-Den funksjonen skal du ikke stole 100 prosent på. Blir Barryvox’en forskjøvet eller mister kontakten med kroppen din, noe som lett kan skje i forbindelse med et ras, oppgir den ikke puls. Det kan lett forlede de som leter til å tro at du er død. Men forøvrig er den et solid stykke verktøy som er intuitiv og lett å bruke og forstå, sier Voldset.

Les også: Det ultimate fjellutstyret

For kiteren og hobbymeteorologen
Ønsker du å vite hvor mye det blåser, den effektive temperaturen, eller er du bare mer enn middels interessert i det som blåser rundt ørene på deg? Da gir Silva ADC Summit deg svaret. Den er spesielt rettet mot kitere, skiløpere og klatrere.

  -Den har nok vært mest populær blant kiterne som er helt avhengig av å vite hvor mye det blåser for å justere utstyret, men den gir deg mye nyttig informasjon du kan bruke i fjellet.

Foruten vindmåler med maks- og gjennomsnittsvind har den også termometer og barometer med 24 timers historikk, som gir deg en enkel form for værmelding. Den har også høydemåler (barometrisk) samt stoppeklokke med mellomtider og nedregningstimer og selvfølgelig klokke med alarm.

For den aktive skiløperen eller treningsnarkomane.
Mange aktive mennesker har en pulsklokke på hånden. Med den kan du overvåke treningsøkten og legge den opp mest mulig effektivt enten du skal ha en intervalløkt eller rolig langkjøring.  De mest avanserte har også programvare knyttet til klokken. Med dette verktøyet kan du overføre resultatene fra dagens økt til din pc og lage en meget detaljert treningsdagbok. Med Polar RS 800 CX følger det også med egen treningsplanlegger. Men enda viktigere er at det finnes en GPS sensor som kan knyttes til denne pulsklokken. Med den kan du blant annet se fart, distanse, høyde og høydekurve, og du kan selvfølgelig også se nøyaktig hvor du er. Posisjonene dine kan du så eksportere til Google Earth for å se nøyaktig hvor turen gikk.

Voldset understreker at du ikke må stole blindt på elektroniske hjelpemidler som GPS mottagere og skredsøkere.

-Skal du gå på ski i vinterfjellet er det selvsagt at du har med kart og kompass som tillegg til GPS-mottageren. Alene er heller ikke skredsøkeren verdt noe hvis ulykken er ute. Søkestang og spade må med for å finne og grave ut den som blir tatt av skredet.

Han oppfordrer også alle til å lære seg å bruke elektronikken.

-Det er ikke nok å lese bruksanvisningen. Du må øve slik at du er forberedt hvis det skulle bli nødvendig å navigere i dårlig vær eller finne en kamerat under et skred.

Vi ønsker deg god og aktiv vinterferie, med eller uten avansert elektronikk!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.