Den nye motorveien skulle gi full gass for næringslivet i Tønsberg. I stedet har byen langs vestfoldsriverian blitt kraftig forbikjørt, skriver Dagens Næringsliv.
Fra å være i norgestoppen på næringsutvikling på begynnelsen av 2000-tallet, har Tønsberg nå stupt til 129. plass i Nærings-NM.
Etter at siste del av motorveien sto ferdig for få år siden, er Oslo bare en drøy time unna.
– Tønsberg må ta stilling til om det vil være et godt sted å bo eller et levende samfunn. Motorveieffekten kan ha vært at flere pendler til jobb i Oslo, sier Einar Røsås, regiondirektør for NHO i Vestfold.
Tønsberg-ordfører Petter Berg (H), mener imidlertid Tønsberg er i en drømmesituasjon som populær bosetningskommune.
Tilretteleggingen av boliger har gitt Tønsberg 15 prosent flere hoder i løpet av ti år.Ordføreren mener byen har gjennomgått en tranformasjon.
- Under press
– Vi har hatt en periode med sterk befolkningsvekst, mens en del tradisjonelle næringsområder har vært under press etterhvert som tomteprisene har steget. Tønsberg bygges for vekst, men vi er opptatt av å vokse på en måte som ivaretar attraktiviteten ved ikke å ødelegge friområder og strandområder, sier Berg til DN.
NHO har vært kritisk til at flere bedrifter har vært tvunget til å flytte over til nabokommunene fordi Tønsberg sliter med å spa opp nye næringsområder.
– Vår største utfordring er å fremdrive nok næringsareal, men vi har en sterk investeringsvilje, sier ordføreren, og poengterer at Tønsberg kommer bra ut på Gaselle-kåringen.
Spesielt på lønnsomhet og vekst kommer Tønsberg dårlig ut i Nærings-NM, mens på nyetableringer ser det bedre ut. Samlet ligger Tønsberg-regionen med kommunene Andebu, Re, Stokke, Horten, Holmestrand, Nøtterøy, Tønsberg og Hof på 36. plass i Nærings-NM 2012 blant totalt 83 regioner.
Tønsberg er ikke alene om å stagnere. Flere andre Vestfold-byer gjør det samme. Og Knut Vareide i Telemarksforskning påpeker at næringsutviklingen i hele Oslofjord-regionen, inkludert østfoldbyene og telemarksbyene Porsgrunn og Skien, har en tilbakegang.
– Østlandet har lenge vært ledende på næringsutvikling. Årsaken til at området nå faller er kanskje ikke at det går dårlig, men at Vestlandet gjør det bedre, spesielt innenfor offshorerettet industri.
Les hele saken i Dagens Næringsliv torsdag og se oversikten over de 44 beste regionene å drive næring i.
Les også:
Sandnes best i Nærings-NM
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.