Kulturdepartementet, med kulturminister Thorhild Widvey i spissen, går inn for en incentivordning for filmbransjen fra 2016, melder Klassekampen.
Kulturdepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor Klassekampen, men ifølge avisen skal sentrale kilder i filmmiljøet ha fått beskjed om at kulturministeren vil fremme et forslag som minner om den islandske modellen, der 20 prosent av en filmes kostnader til stab og leverandører som er skatteregistrert på Island, tilbakebetales etter innspilling.
Legges hos Nærings- eller Finansdepartementet
Ut over refusjonssatsen på 20 prosent, har både bransje og interesseorganisasjoner tilsynelatende vunnet frem i sitt syn om at finansieringsansvaret for ordningen ikke bør ligge hos Kulturdepartementet.
Ifølge Klassekampens kilder, vil forslaget fra Widvey innebære at ordningen enten legges hos Nærings- eller Finansdepartementet, mens Kulturdepartementet får en administrerende rolle.
Var bekymret
At finansiering har skal ligge i et annet departement enn Kulturdepartementet, har vært et avgjørende krav fordi en sentral bekymring hos både Produsentforeningen, som opprinnelig var motstandere av innføringen av en incentivordning, og flere andre interesseorganisasjoner, var hvorvidt innføringen av en incentivordning ville gå ut over dagens filmstøtte.
LES OGSÅ: Sier nei til Hollywood-ordning
Etter å ha fått mye kritikk for manglende dialog, kom Widvey under filmfestivalen i Haugesund i august med lovnader om at en eventuell incentivordning ikke skal gå ut over dagens filmstøtteordninger da hun sa:
– La det være klinkende klart: Jeg har ingen planer om å ta fra norsk filmproduksjon og gi det til utenlandsk filmproduksjon.
Produsentforeningen: Positivt om det stemmer
Styreleder Asle Vatn i produsentforeningen tar nyheten med en klype salt før noe er bekreftet fra Kulturdepartementet, men er positiv til at bransjen har vunnet frem i sitt syn om at innføringen av en incentivordning ikke kan gå på bekostning av dagens filmstøtte på 742 millioner kroner.
– For oss har det vært et tja til ordningen, og et definitivt nei med mindre det blir garantert at ordningen legges til et annet budsjett enn Kulturdepartementets. Men skulle det nå vise seg å være tilfelle, er vi for så vidt positive, sier Vatn til DN.
Flere usikkerhetsmomenter
Selv om en finansering utenfor kulturdepartementet svarer på en viktig innvending fra bransjen, står Kulturdepartementet og kulturministeren fortsatt overfor flere usikkerhetsmomenter på veien mot å innføre en incentivordning.
Finansdepartementet er muligens det største, da departementet gjennomgående har vært skeptisk til innføring av skattincentiver i sak etter sak. Frykten er grunnleggende at innføringen av incentiver på ett næringsområde, vil åpne for en smitteffekt.
Hvorvidt 20 prosent er en tilstrekkelig rabatt til å lokke filmprosjekter til Norge er også usikkert, gitt kostnadsnivået og det at flere andre land som har innført lignende incentivordninger nå tilbyr så mye som 30 prosent rabatt. I sin analyse av incentivordningen beskriver Oslo Economics også faren for et «race til bunnen», der ulike land kappes om å underby hverandre med det resultat at ordningen ikke lenger blir samfunnsøkonisk lønnsom.
Lønnsomheten et spørsmål
Hvorvidt ordningen faktisk vil være lønnsom i Norge er også tvilsomt. Mens Island regner med at hver krone som blir brukt på incentivordningen tilsvarer 2,5 nye kroner i statskassen gjennom økte nærings- og skatteinntekter, sier analysen av en eventuell ordning i Norge at det er høyst usikkert om ordningen vil ha samme effekt i Norge.
Oslo Economics rapport har fått kritikk for metodebruken i en rapport skrevet på bestilling fra LO, Virke og Norsk Industri. Oslo Economics har avvist kritikken som uberettiget.
LES OGSÅ: Unisont ja til «ulønnsom» filmordning(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.