Nordmenn ser nå en større risiko i boligmarkedet enn før.
Det viser en ny spørreundersøkelse fra Finans Norge, som blir offentligjort i forbindelse med Finansnæringens dag i Oslo tirsdag.
I september mente 55 prosent at risikoen var lav for et boligprisfall de neste fem år. Nå i mars er andelen sunket til 35 prosent.
– Dette vitner om at folk har fått med seg den overraskende sterke boligprisveksten de siste månedene, og på den bakgrunn nedjustert sine forventninger til fremtidig prisvekst. Vi ser på dette som et sunnhetstegn, sier Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge.
De to landsrepresentative spørreundersøkelsene, utført av Norstat (september) og TNS Gallup (mars), måler folks forventninger til boligprisutviklingen det neste året og de neste fem årene. Undersøkelsene avdekker tydelige bevegelser i forventningene både på kort og lang sikt:
- På kort sikt - neste år: Andelen som tror boligprisene vil falle har økt fra 6 til 12 prosent fra september til mars.
- På lengre sikt - fem år: I september svarte 55 prosent at risikoen for et boligprisfall var svært lav eller lav. I mars er denne andelen sunket til 35 prosent.
Følger nøye med
Kreutzer peker på at boligprisutviklingen har dominert nyhetsbildet den siste tiden. Både myndigheter og fagøkonomer har advart om at den sterke boligprisveksten innebærer økt risiko både for den enkelte låntager og samfunnet.
Dette er også bakgrunnen for at Finanstilsynet i midten av mars kom med forslag om strenge krav til bankenes utlånspraksis.
– Vi følger også boligpris- og gjeldsutviklingen nøye, og ser at en fortsatt gjeldsvekst som klart overstiger inntektsveksten ikke er bærekraftig. Derfor har vi forståelse for at myndighetene vurderer tiltak for å begrense høye belåningsgrader og avdragsfrihet, samtidig som vi er opptatt av at bankene fortsatt må kunne uttøve et visst skjønn, sier Kreutzer, og legger til:
– Men det er etter vår oppfatning ingen tvil om at hva som er hovedårsakene til den sterke boligprisveksten, og da særlig den lave boligbyggingen og den gunstige beskatningen av bolig. Sistnevnte stimulerer både til økte investeringer i egen bolig og investeringsboliger, noe som i sum bidrar til å øke temperaturen i boligmarkedet. Et forsøk på å begrense kredittilgangen alene mener vi vil ha begrenset effekt.
DN følger Finansnæringens dag. Følg med på DN.no tirsdag.
Les også:
Slik kan husholdningene redde Norges økonomi
Dette frykter han vil skje uten nye boliglånskrav
Analysesjef: - Ikke en menneskerett å bli forgjeldet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.