Etter noen handelsdager med svært urolige aksjemarkeder og kraftige bevegelser i enkelte fremvoksende økonomiers valutakurser, ser stormen ut til å avta tirsdag morgen.
Tynget risikoappetitten
- Uroen for effektene på kapitaltilgangen i fremvoksende økonomier dersom den amerikanske sentralbanken som ventet fortsetter å trappe ned sine obligasjonskjøp, har tynget risikoappetitten de siste dagene, skriver Rickard Falkenhäll i morgenrapporten fra SEB tirsdag.
Onsdag avslutter den amerikanske sentralbanken sitt todagersmøte med å offentliggjøre rentebeslutningen og eventuelle endringer i støttekjøpene av bolig- og statsgjeld. Det er ventet at sentralbanken vil trappe ned de månedlige kjøpene med ytterligere ti milliarder dollar til 65 milliarder dollar, selv om jobbtallene for desember viste seg å være betydelig svakere enn ventet.
- Selv om risikoappetitten meget vel kan fortsette å være avdempet en periode, må man minne seg selv på at avviklingen av Feds obligasjonskjøp i bunn og grunn er et positivt tegn på bedringen i amerikansk økonomi bedømmes å være såpass sterk at den skal klare seg uten pengepolitiske steroider, skriver Falkenhäll.
Bedring i en rekke markeder
Seniorøkonom Kjersti Haugland oppsummerer utviklingen det siste døgnet på følgende måte i morgenrapporten fra meglerhuset DNB Markets tirsdag:
- Børsdagen endte i minus også i går både i Europa og USA. FTSE100 falt mest, med 1,7 prosent. I dag er asiatiske børser sideveis.
- Argentinske pesos har holdt seg stabil rett under 8 mot dollar. For BRIC-landene er svekkelsen i brasilianske reial størst, på 0,9 prosent siden i går morges.
- Den tyrikiske liren har styrket seg rundt to prosent siden mandag morgen etter at den tyriske sentralbanken mandag formiddag varslet at den avholder et ekstraordinært møte i dag.
- Den indiske sentralbanken overrasket i morgentimene i dag, med å øke renten videre med 25bp til 8 prosent. På forhånd ventet 45 av 50 analytikere uendret rente. Kombinasjonen av lav vekst og høy vekst i konsumprisene (10 prosent i desember) gjør politikkavveiingen vanskelig.
- Gårsdagens vinnere i valutamarkedet var britiske pund og svenske kroner, uten at det var åpenbare drivere bak dette. Førstnevnte styrket seg med 0,7 prosent mot både euro og dollar. Svenskekronen styrket seg med 0,4 prosent mot euroen, og med 0,5 prosent mot den norske. En svensk krone koster nå 96 øre.
Ukens viktigste
Også seniorøkonom Katrine Godding Boye i Nordea Markets peker på at markedet nå ser frem mot det som trolig blir ukens viktigste begivenhet.
- Uroen i markedene ser ut til å ha dempet seg noe. I USA i går endte det riktignok med nedgang i aksjemarkedet, men ikke mer enn en 0,5 prosent og lange renter er lite endret. I Asia er det blandet på børsene. Holdningen er trolig litt avventende før ukens høydepunkt med Fed-møtet i morgen kveld, skriver Boye i morgenrapporten fra Nordea tirsdag.
Les også:
Saksøker Norge: Saksøker norske myndigheter: Mener de går glipp av 40 mrd.
<b>Gigantselskap i Kina vil ut</b>
<b>Asia i dag: Økt systemrisiko i Kina</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.