Valutaskandalen vokser i omfang. Flere av verdens største banker saksøkes etter mistanke om manipulasjon av valutamarkedene.

Myndigheter over hele kloden etterforsker nå mulig juks i valutamarkedet. Storbritannia, USA, Hong Kong og Sveits er blant landene som undersøker hvordan finansnæringen har fastsatt verdens valutakurser.

Seks store banker samarbeider med myndighetene, og minst 12 valutameglere er så langt suspendert fra jobben. Flere finansforetak har i tillegg startet egne undersøkelser.

Det britiske storbanken Barclays har alene suspendert seks av sine valutameglere, deriblant valutameglersjefen i London.

Fredag ble amerikanske JPMorgan siste investeringsbank som bekreftet at også den må svare på spørsmål om rigging fra myndighetene.

- Etterforskningen er i en tidlig fase, og firmaet samarbeider med relevante myndigheter, sa en talsperson for banken til BBC.

Saksøkes
Fredag stevnet et pensjonsfond på den amerikanske østkysten Barclays, Citigroup og fem andre store banker for valutajuks.

«De anklagedes manipulasjon av WM/Reuters-kvoteringene påvirket prisingen av finanstransaksjoner til en verdi av trillioner dollar i USA. Dette inkluderer valutahandel og andre instrumenter, som pensjons- og sparekontoer, som følger globale indekser», skriver Haverhill Retirement System i stevningen.

De såkalte WM/Reuters-prisene er industristandarden for å sette sluttkurser i markedet.

Stevningen kommer på toppen av søksmål etter anklager om lignende manipulasjon av rentemarkedet.

Før helgen saksøkte den statlige lånegiganten Fannie Mae ni banker for rundt 5,5 milliarder kroner etter påståtte tap som følge av riggede priser i Libor-markedet.

Barclays og fem andre banker inngikk ifjor et sivilrettslig forlik med britiske myndigheter i Libor-saken. Britenes Serious Fraud Office etterforsker også saken, ifølge BBC.

Kan flytte prisene
Daglig handles det valuta for rundt 30.000 milliarder kroner på verdensbasis. 40 prosent av handelen foregår i London, ifølge BBC.

Bankene skal ha pumpet store volumer i markedet det siste minuttet før handelen stengte for dagen.

- Hvis noen av de store spillerne i markedet ble enige om å plassere svært store ordrer – flere milliarder dollar hver – så vil det kunne påvirke markedet. Det krever store summer, men man trenger bare å flytte markedet litt en kort period for at bankene kan tjene mange millioner dollar, sier Mark Taylor, tidligere valutamegler og nå rektor ved Warwick Business School, til BBC.

Til tross for at mange storbanker risikerer bøter og erstatningssøksmål, har bankaksjene på Russel Global Index slått markedet både i oktober og hittil i år.

LES OGSÅ:

<b>Hevder valutamarkedet manipuleres daglig</b>

<b>JP Morgan inngår historiens største forlik</b>

<b>USA tar oppgjør med JP Morgan</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.