Teknologi som gjør at man kan kjøpe råd og tips fra spilleksperter hvis du står fast i et dataspill.
En betalingsløsning så du kan kjøpe deg bedre nedlastingshastighet på nedlastingssiden Bittorrent.
Slik vil norske gründere kapitalisere på hypen rundt blockchain og bitcoin, som i disse dager er i ferd med å nå mainstream-selskapene innenfor finans- og bankverdenen.
For mens bankene lefler med å finne løsninger på teknologi som utfordrer deres forretningsmodell, ser Bedeho Mender og Jon Ramvi muligheter for blockchain også utenfor finansverdenen.
Daglig leder i Oslo Business Region, Fredrik Winther, mener det ligger et kjempepotensial i teknologien for norske gründere, ikke bare etablerte aktører som banker.
– Dette er teknologi som gjør at man kan programmere inn tillit i digitale løsninger. Det har en enorm endringskraft på så å si alle områder i samfunnet, og det er et kjempepotensial for norske oppstartsbedrifter, sier Winther, som understreker at man fremdeles er på et veldig tidlig stadium.
Les også: «Alle snakker om det, men ingen skjønner hva det er»
Vil ta vekk mellomleddene
Masterstudenten Jon Ramvi mener blockchain kan erstatte delingsøkonomiplattformer som Uber og Airbnb.
Airbnb har selv nylig begynt å se nærmere på hvordan teknologien kan tas i bruk.
- De største næringene, som hotell og transport, er allerede tatt av delingsøkonomien. Det neste store blir kompetanse, mener Ramvi, og legger til:
– Enten du er kokk og vil tilby dine tjenester til private, eller driver med pianotimer eller de tusen andre tingene folk sitter på av kompetanse, så vil du trenge en plattform for det. Og istedenfor mellomledd som Airbnb og Uber, som tar en egen andel av transaksjonen, kan en tenke seg en blockchain der dette tilbys direkte fra person til person, sier Ramvi.
Hans eget prosjekt, Gamecoin.io, skal ta markedsandeler i den sterkt voksende e-sport- og gamerbransjen.
- Det er blitt et massiv konkurransepreg innenfor gamingen. Eksempler er Dota, Starcraft eller League of Legends, der man kan konkurrere om gull, sølv og bronse. Men det er ingen plattform der man kan selge sin kompetanse innen spill til de som måtte ønske det, sier Ramvi.
- Det blir som en Uber-løsning uten Uber, sier Ramvi.
Les også: – Kjempemulighet til å utfordre bankene
Vil ha raskere nedlasting
Bedeho Mender (30), som har en doktorgrad i beregningsorientert nevrovitenskap fra Universitetet i Oxford, står bak selskapet Joystream, og tilbrakte i høst mellom tre og fire måneder hos inkubatoren Boost VC i Silicon Valley, som er teknologisentrumets fremste inkubator innenfor blockchain.
Mender, som til daglig har en plass på Startup Lab i Oslo, ønsker å gjøre bittorrent-nedlastinger mer effektiv, raskere og mer tilgjengelig.
- Måten systemet fungerer på i dag er jo at man laster ned fra en server der andre mennesker rundt omkring i verden er koblet til å deler båndbredde. For at det skal gå fort, er du avhengig at de i den andre enden er villig til å la deg laste ned. Men de fleste vil jo bare laste ned så fort som mulig og komme seg videre med dagen. Da går de tregere for alle, sier Mender.
Han utvikler derfor et betalingssystem der man kan bli belønnet for å gjøre sin egen båndbredde tilgjengelig. Ved å bruke kryptovalutaen bitcoin, som er basert på teknologien blockchain, skal man kunne ta seg betalt for å gjøre sin egen båndbredde tilgjengelig.
Mender er midt i en emisjonsrunde, og forteller at han har hentet et millionbeløp fra investorer i USA, Kina og Norge.
Stort potensial
Fredrik Winther i Oslo Business Region var forrige uke på teknologikonferansen SXSW i Austin, Texas. Der fikk han demonstrert flere eksempler på hvordan blockchain-teknologien kan brukes, blant annet i et offentlig-privat samarbeid.
Winther mener teknologien blant annet kan brukes til å digitalisere kontrakter og offentlige dokumenter.
– Man kan digitalisere samfunnskontrakten mellom innbyggerne og staten. Vitnemål, attester, førerkort, eiendomsdokumenter kan alle automatiseres gjennom en blockchainløsning, sier Winther.
Han er opptatt av at norske it-spesialister begynner å ta til seg teknologien, og prøver å legge til rette for kunnskapsmiljøer om blockchain i Norge.
– Det er norske selskaper innenfor fintech, edtech, cleantech og så videre. Men på disse områdene er det veldig mange selskaper om beinet, og det er ikke lett å se for seg de store nye konsernene på de områdene. Men om man er tidlig ute på blockchain, kan man bygge opp et stort potensial for større selskaper enn på andre områder, mener Winther.
Les også: Danske Bank har ansatt folk for å angripe seg selv (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.