Finanstilsynet kom med forslag til strammere regler for boliglån i mars. Hensikten med reglene er å gjøre bankenes utlånspraksis strengere, og hindre at boligprisene stiger for raskt.

Norges Bank har svart på en høring om forslaget fra Finansdepartementet, og har undersøkt hvordan norske husholdninger blir rammet hvis reglene blir inført slik tilsynet ber om.

Rammer én tredjedel av lån

Norges Bank tar utgangspunkt i tre hovedpunkter fra tilsynets forslag.

1. Låntagers evne til å betjene gjelden skal testes mot en renteøkning på seks prosentpoeng, mot fem prosentpoeng tidligere.

2. Belåningsgraden skal ikke overstige 85 prosent av boligens verdi og eventuell tilleggssikkerhet i annen eiendom.

3. Det skal betales minst 2,5 prosent årlig avdrag for alle lån med belåningsgrad over 65 prosent. I dagens retningslinjer er det ikke et krav knyttet til avdrag.

Norges Bank har analysert data for husholdningers inntekter, gjeld og boligformue basert på ligningstall i 2013.

- Om lag hver tredje husholdning som eide bolig og økte sin gjeld i 2013, ville ha brutt de samlede kravene i Finanstilsynets forskriftsforslag, skriver sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank i høringssvaret.

Han mener de foreslåtte endringene vil få stor effekt på gjeldsveksten.

- Dersom låneopptaket i disse husholdningene begrenses slik at kravene er oppfylt, tyder ligningstallene på at gjeldsveksten i husholdningene i 2013 ville blitt halvert, skriver Olsen.

Ønsker ikke forskrift

Norges Bank mener gjeldsveksten etter 2000 har «økt kraftig» og er positiv til nye regler, men mener det er feil å innføre det som forskrift.

- Norges Bank anbefaler at de skjerpede kravene til avdragsplikt for lån med høye belåningsgrader og til gjeldsbetjeningsevne gis som retningslinjer, skriver Olsen.

Lørdag skrev DN at Norges største bank, DNB, er bekymret for at en forskrift vil føre til at bankene ikke lenger kan utøve skjønn.

– Jeg tror det kan være fornuftig med tiltak for bedre likviditeten og redusere husholdningenes gjeldsbelastning. Derimot er jeg redd for at retningslinjene skal bli nedfelt i forskrift, sa DNBs leder for personmarked, Trond Bentestuen.

Departement sier nei

Finansdepartementets høringsfrist gikk ut mandag 4. mai. Blant de som har svart er Samferdselsdepartementet, som kommer med en kort beskjed.

Samferdselsministeren vil heller ikke ha nye regler som en forskrift, men som retningslinjer.

«Bankene iveretar ifølge samferdselsministeren skjønnsutøvelsen i tilknytning til boliglån på en god måte. Samferdselsministeren går derfor imot forslaget til forskriftsfesting,» skriver avdelingsdirektør Gry S. Jenssen, på vegne av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp).

 

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.