Da Orkla lanserte sin nye strategi for to uker siden bekreftet det norske storkonglomeratet at det vil selge seg ut av det hardt prøvede solenergiselsakepet Rec. Orkla, som eier snaue 40 prosent av aksjene, har imidlertid jobbet med en exit fra Rec i mye lenger tid enn det - og allerede hatt samtaler med potensielle overtakere.

Problemet er at hindrene bare blir flere. Rec sliter med hard konkurranse i et marked der etterspørselen daler, og markedsverdien har falt med 67 prosent siden selskapet gikk ut med resultatvarsel i slutten av mai. Aksjen faller igjen over fem prosent og omsettes for snaue fem kroner - mot toppen på 220 kroner i 2007. Dessuten har sommeren og høstens kraftige markedsuro ført til at potensielle kjøpere vegrer seg.

- Utfordring
Konsernsjef Bjørn Wiggen i Orkla sier til DN.no at disse forholdene sammen har gjort salget av Rec til en akseptabel pris, mye vanskeligere.

- Det har vært mange diskusjoner underveis. Det som hele tiden har vært en utfordring er både Recs sluttmarkeder og at de har blitt dårlige i løpet av de siste kvartalene, og selvsagt ikke minst finansmarkedene og usikkerheten som har rådet der. Og det betyr at mange som kunne vært interessert har blitt usikre på grunn av sin egen situasjon og fordi det har vært krevende å få lån og at risikoen har økt, sier Wiggen til DN.no.

Hvilken pris som skal til for at Orkla velger å slippe Rec-aksjene sine, vil Wiggen naturlig nok si minst mulig om.

- Nå har vi selvsagt gjort vår vurdering av det vi mener er et akseptabelt prisnivå i forhold til risiko og markedsutvikling, og det prisnivået er høyere enn dagens kurs, er det eneste han vil si.

Asiatiske aktører mest aktuelle
Når det gjelder potensielle oppkjøpere sier Wiggen at "asiatiske aktører" er de mest aktuelle, og at man ønsker å ha en avtale i land i løpet av 2012. Men han vil ikke si hvordan forhandlingene har artet seg hittil.

- Har det vært nære et salg?

- Det vil jeg ikke kommentere i detalj. Vi må bare konstatere at sånn som markedene har utviklet seg så har det ikke skjedd noe. Vi har jo over lengre tid jobbet med forskjellige alternativer. Muligheten til å komme gjennom helt til slutt ble vesentlig redusert med den utviklingen som vi hadde i finansmarkedene.

- Har det stått på kjøpernes frykt eller at dere ikke har fått prisen dere ønsket?

- Vi har signalisert at vi kunne ha hatt interessen av å gå ut. Det fører ofte til at noen andre ser på muligheten. Og så har man sett om kan kunne finne hverandre her, men det er klart at når finansmarkedene har utviklet seg sånn som de har gjort, så har ikke den muligheten latt seg gjennomføre.

Wiggen deltok mandag på et møte med Nærings- og handelsminister Trond Giske om Recs eierskapssituasjon, sammen med Orklas storeier og styreleder Stein Erik Hagen. Hagen ønsket ikke å kommentere prosessen med å selge Rec overfor DN.no.

Les mer:

- Ikke mye staten kan gjøre

700 Rec-jobber kan ryke

Åpner for statlig kjøp av Borregaard og Rec (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.