Han inviterer Sannfinländarna og Samlingspartiet med i forhandlinger om regjeringsplattformen.
Centern ble det suverent største partiet i riksdagsvalget i april. Før valget ville Sipilä ikke si hvem han ønsket å samarbeide med, men han gjorde det klart at han ikke ønsket en koalisjon med like mange partier som tidligere.
Valget endte på det konservative Samlingspartiet og det høyrepopulistiske Sannfinländarna.
– Dette var det beste alternativet. Den største utfordringen er den økonomiske situasjonen. Vi trenger en sterk koalisjon som er i stand til å planlegge reformer og gjennomføre dem, sa Sipilä på en pressekonferanse torsdag.
EU-kritisk
De tre partiene som nå skal forhandle om en regjeringsplattform, har til sammen 124 av de 200 representantene i riksdagen.
Forhandlingene som begynner torsdag, vil trolig dreie seg om å komme fram til felles løsninger for å få skikk på den finske økonomien som har vært i resesjon i tre år.
Sannfinländarna som ble det nest største partiet etter valget i april, er kjent som et svært EU-kritisk parti, og partiet har vært en klar motstander av redningspakkene til land i økonomisk krise, som Hellas og Spania.
– Situasjonen i Hellas er forferdelig. Jeg har mitt eget syn på hvordan den kan håndteres, men vi vil sammen se om det er mulig. Men Hellas kan ikke overleve på egen hånd, sa partileder Timo Soini torsdag.
Urolig for svensk språk
Den nye regjeringskoalisjonen betyr at Svenska folkpartiet (Sfp) for første gang siden 70-tallet er ute av de finske regjeringskontorene. Ifølge Sipilä var partiet lenge med i vurderingen, men valget falt altså på de to andre.
– Jeg må innrømme at det var ikke noe enkelt valg, sa Sipilä.
Sfp-leder Carl Haglund hevder Finland nå får en mer konservativ, innadvendt og fordomsfull regjering. Han frykter også at stillingen til det svenske språket vil bli svekket under den nye regjeringen.
– Dette er partiene som er mest kritisk til svensk. Dette er ikke noe man kan glede seg over. Men jeg håper oppriktig at de skal lykkes med sin økonomiske politikk, for landets situasjon er svært vanskelig, sier han.
Den avtroppende regjeringen til Alexander Stubb fra Samlingspartiet var fra starten av en koalisjon av seks partier, men ble etter hvert redusert til fire.
Les også:
Her er statsministerens råd til oppsagte ingeniører
Folkevandringen
(kommentar)
- De som begynner å tvile på om det kommer et rentekutt i juni, bør lese min innledning en gang til
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.