Finsk økonomi har gått i stå blant annet på grunn av lav vekst i EU og handelskrigen med Russland.
Sveriges tidligere finansminister Anders Borg har sammen med Juhana Vartiainen, direktøren for det statlige økonomiske forskningsinstituttet i Finland, gransket den svake finske økonomien og kommet med en oppskrift på hvordan landet skal komme økonomisk på fote igjen.
Nå er de ferdig med sin rapport, og konklusjonen i korte trekk er at finnene jobber for lite og har for høye lønninger, skriver va.se.
Finland har siden 2007 hatt en svak økonomisk utvikling og både produksjon og sysselsetting er under nivået fra 2008. Blant annet har statsgjelden økt fra 50 til 100 milliarder euro.
Selv om den globale lavkonjunkturen etter finanskrisen har rammet Finland hardt, konkluderer Borg med at innenlandske faktorer spiller en viktig rolle. Problemet er blant annet at Finlands konkurransekraft har blitt stadig dårligere og at lønningene ikke har tilpasset seg utviklingen.
Flere må i jobb
Utsiktene fremover for de statlige finske finansene er heller ikke så mye å skryte av, i et land der antall innbyggere i arbeidsfør alder faller samtidig som andelen av befolkningen som er i jobb er lav.
Problemene kan heller ikke løses med finanspolitisk stimulering, ifølge rapportforfatterne. For å løfte Finland økonomisk kreves det fornyet konkurransekraft, som betyr at arbeidskraftkostnadene må øke langsommere enn produktivitetsveksten. I Finland vil det kreve en reformering av prosessen for hvordan lønningene fastsettes.
I tillegg må flere finner ut i jobb.
- Uten økt arbeidskraft er det nåværende finske velferdstilbudet ikke holdbart, skriver Borg och Vartiainen.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.