Fredag ettermiddag steg pengemarkedsrenten dollar-libor til sitt høyeste nivå siden august ifjor.

Analysesjef på kreditt i Nordea Markets, Lars Kirkeby, er imidlertid ikke redd for at norske banker kommer til å rammes.

- Sannsynligheten for at dette skal spre seg til en bankkrise i Norge er foreløpig veldig liten. Men norske banker vil selvfølgelig merke at kostnaden ved å hente penger i obligasjonsmarkedet stiger, da kredittmarginene for finans i Europa har steget merkbart.

- Hvis Hellas ikke greier å betjene gjelden sin kommer endel investorer til å tape mye på dette, men det kommer ikke til å ramme mange i Norge. Men, spekulasjonene om høy statsgjeld kommer til å fortsette i lang tid da det er mange land som er spekulasjonskandidater, legger han til.

Rammet absolutt alle
Da den amerikanske finanskjempen Lehman Brothers kollapset høsten 2008 gikk startskuddet for en verdensomspennende kredittkrise, der tilliten bankene hadde til hverandre forsvant over natten.

Kirkeby mener at problemene i Hellas ikke kan sammenlignes med det som skjedde da.

- Da falt tilliten i et internasjonale bankvesenet bort, og det rammet også norske banker. Problemet den gang var at ingen hadde oversikt over hvem som hadde eksponering mot Lehman Brothers. Norske og nordiske banker har marginalt med eksponering mot Hellas og derfor kan man ikke sammenligne dagens situasjon med Lehman-historien.

Absolutt alvorlig
- Er det endel krisemaksimering der ute?

- Det er absolutt alvorlig, men jeg synes det er veldig mange som uttaler seg til media med rene dommedagsprofetier. Det er for tidlig å hevde at dagens problemer med Hellas og andre europeiske stater vil lede til en europeisk bankkrise. På den andre siden vil vedvarende usikkerhet i de internasjonale kredittmarkedene føre til at noen europeiske banker etterhvert får problemer med å hente inn finansiering og da kan det spre seg fort, sier han.

Kirkeby har merket at interessen for norske statsobligasjoner har tatt seg opp i kjølvannet av at markedsuroen har blusset opp igjen.

- Vi merker her hos Nordea økt interesse for å kjøpe norske statsobligasjoner, da investorer antageligvis tyr til papirer med lav risiko grunnet volatiliten i markedet. Det norske statsobligasjonsmarkedet er normalt et ganske lite marked, og den økte interessen presser prisene opp, sier han.

Les også:
Problemene i Hellas kan tilta

<b>Oljefondet tungt inne i kriseland</b>

<b>- Vi var en stor, fet gås</b>

<b>Islandske banksjefer arrestert</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.