Sony Ericsson Satio er inntil videre det nye flaggskipet i kamerasegmentet fra den japansk-svenske mobilprodusenten. Den kan skilte med et kamera som tar bilder på imponerende 12 megapiksler. Og i likhet med Samsung har Sony Ericsson henvendt seg til Nokia når de skal flytte grenser.

Det vil si, Sony Ericsson bruker et system som heter Symbian S60 5. utgave på Satio. Symbian var tidligere eid av Nokia, men er nå en stiftelse. Likevel er S60 så gjennomsyret av Nokias design at det er umulig å ikke assosiere Satio med en Nokia N-serie. Til og med navnet høres finsk ut.

Design
Med Satio har Sony Ericsson videreført et prinsipp de har brukt lenge. Telefonen skal nemlig se ut som om den har to forsider, ikke en forside og en bakside. Fra den ene siden ser den ut som et kompaktkamera og fra den andre som en telefon. I Satios tilfelle stemmer dette godt.

På telefonsiden finner vi en 3,5 tommer stor trykkskjerm og tre små knapper. En slik stor skjerm er fin å bruke, men dessverre har Sony Ericsson gått for en resistiv skjerm i stedet for en kapasitiv skjerm. I praksis betyr dette at man må trykke hardere og at trykkene blir mindre nøyaktige. På en telefon til 5 000 kroner burde skjermen være av ypperste kvalitet, men dessverre opplevde jeg mye unøyaktighet i Satio.

Selv etter å ha kalibrert om skjermen mange ganger, fortsatte den å skrive bokstaven ved siden av den jeg trykket på. Slitsomt og irriterende, spesielt til den prisen.

Kamerasiden på telefonen har et stort skyvedeksel foran objektivet. Det gjør halve telefonen mye tykkere og det er fare for at man kan henge opp dekselet i lommen eller vesken. Det skjer ikke ofte, men det skjer. På den andre siden er det kjekt å kunne starte kameraet ved å åpne dekselet.

Sony Ericsson har spandert metall til dekslene på Satio, noe som gir den et eksklusivt og solid uttrykk. Det er også mitt inntrykk at dette stemmer.

 

Kamera
Dette er den andre telefonen med 12 megapiksel kamera vi tester. Samsungs Pixon 12 fikk en lunken mottakelse. Mye av kritikken jeg rettet mot den stemmer også for Satio. Skal man klemme 12 megapiksler inn på en så forminsket mottaker MÅ det gå ut over kvaliteten på bildene. Riktignok er Satio mye bedre enn Pixon 12 på bildekvalitet.

Satio sliter likevdel med de samme utfordringene som alle kameramobiler med lyskrevende objektiver. Man må ha mye lys for å ta gode bilder. Men sammenlignet med andre kameramobiler tar Satio veldig bra bilder. I tillegg er det behagelig å betjene kameraet via trykkskjermen.

For min del kunne Sony Ericsson fjernet halvparten av megapikslene, men når de først er der må jeg si at jeg ble positivt overrasket over bildekvaliteten. Under artikkelen er et par eksempelbilder.

Brukeropplevelsen
Som nevnt er operativsystemet i Satio fra Symbian og heter S60 5. utgave. Dette er det samme systemet som brukes i Nokias N- og E-serier, og mange av Samsungs smarttelefoner. En god grunn til dette er at systemet er bra, men ulempen er at produsentene mister særpreg. Sony Ericsson har prøvd å kompensere for dette med å lage et eget ventemodus med fem skjermbilder. Etter min mening fungerer ikke dette like bra som på HTC Hero eller iPhone, som har lignende oppsett. Jeg skiftet heller over til et mer tradisjonelt utseende på venteskjermen. Jeg kommer heller ikke utenom det faktum at det er rart å bruke en Sony Ericsson telefon som minner mest av alt om en Nokia.

I tillegg er det en del å utsette på ytelsen til telefonen. Trykkskjermen er som nevnt unøyaktig, og i tillegg er programvaren skikkelig treg. Det kan ta mange sekunder bare å slå av tastelåsen. Elementære oppgaver som å åpne meldinger går også veldig tregt. Attpåtil er mange av Sony Ericssons egne programmer, som vi kjenner fra andre modeller, ikke like effektive på dette operativsystemet.

Det beste med denne telefonen er musikkspilleren og kameraet. Ellers var det dessverre mange skuffelser.

Konklusjon
Sony Ericsson Satio har et godt kamera, en god musikkspiller og fungerer bra til nettbruk. Men det trengs i det minste en solid programvareoppdatering for å gjøre den raskere før den er verd pengene. I tillegg er mye av Sony Ericssons særpreg borte, og når prislappen er rundt 5 000 kroner er det vanskelig å anbefale telefonen.

Konkurrenter
Samsung Pixon 12
Nokia N97



 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.