Økonomene i Goldman Sachs har regnet seg frem til at den amerikanske sentralbanken Fed, kan komme til å måtte kjøpe statsobligasjoner for hele fire tusen milliarder dollar for å få den amerikanske økonomien til å rulle igjen.

Ekspertene Jan Hatzius og Sven Jari Stehn forventer imidlertid ikke at Fed kommer til å gå på langt nær så langt i sine såkalte kvantitative lettelser, ifølge CNN Money.

De tror at Fed kommer til å kjøpe statsgjeld for rundt to tusen milliarder dollar de neste par årene, altså rundt 12 tusen milliarder kroner. Det innebærer minst en dobling av nivået de fleste ekspertene tror er sannsynlig når Fed denne uken skal avsløre planene sine neste uke.

- Nøkkelspørsmålet er ikke hvor stort det første steget blir, men hvor lang Fed kommer til å måtte gå for å sikre lav inflasjon og en bærekraftig sysselsetting, skriver Hatzius og Stehn i notatet.

Har ikke hjulpet økonomien
De to mener at med en ledighetsrate på ti prosent og fallende inflasjon er det ingen grunn til å tro at en moderat andrerunde med kvantitative lettelser kommer til å greie å dra økonomien ut av hengemyren. Økonomene har vekslet mellom tall opp 500 milliarder dollar og tusen milliarder dollar, men mange mener likevel at Fed ikke kommer til å gå så høyt i første omgang.

Fed har den seneste tiden klaget på at inflasjonen nå er for lav. Samtidig sa sentralbanksjef Ben Bernanke tidligere denne måneden at arbeidsledigheten klart er for høy til at den er bærekraftig.

De to økonomene mener at all Fed-stimulansen de siste årene har lettet på de finansielle forholdene, med lave renter, men at de ikke har gjort noe særlig for å hjelpe den virkelige økonomien.

Gjør Fed irrelevant
Goldman mener at det er fordi pengepolitikken er løs, men ikke løs nok.

Men uansett hvor løs Fed er, har sentralbanken likevel et stort problem den vanskelig kan gjøre noe med. Mange eksperter peker på at problemet med den kunstig lave kinesiske yuanen uansett bidrar til å holde USA nede.

- Kinas yuan-politikk og handelsrestriksjoner gjør Fed nesten irrelevant, skriver University of Maryland-professor Peter Morici i et notat, ifølge CNN Money.



Les også:

Dollaren i jerngrep

- Stormen vil avta (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.