I sjømatmeldingen tar regjeringen til orde for store endringer, og flere forslag har skapt kraftige reaksjoner i mange nordnorske kystsamfunn.

En samlet næringskomité går nå inn for at en kommisjon skal granske leveringsplikten, bearbeidingsplikten og aktivitetsplikten nærmere. Næringskomiteen avga sin innstilling til sjømatindustrimeldingen torsdag.

Kommisjonen skal komme med sine anbefalinger til Stortinget til høsten.

Ekstraomganger

– I dag har Per Sandberg og Kjell Inge Røkke all grunn til å være sure. Trålindustriens grep om fiskeripolitikken har fått seg en smell, vi har sikret folket langs kysten ekstraomganger, sier SVs fiskeripolitiske talsperson Siv Elin Hansen.

Hun sier kommisjonens utredning kommer til å gjøre fiskeriene og leveringspliktene til et av de viktige slagene i 2017-valget.

– Dette har vært en tøff kamp, vi har kommet et godt stykke, nå fortsetter kampen. SV er fornøyd med å ha fått flyttet Stortinget langt i vår og kystens retning. Neste valg står om kystens fremtid, og om folk eller kapital skal eie ressursene, sier hun.

Sandberg vil se på forslag

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sier til NTB at han er fornøyd med at en samlet komité går inn for hovedlinjene i forslagene.

– Det er klokt valg og vil skape ro. Min erfaring fra reise rundt om i landet er at det er ulike meninger for hvordan leveringsplikten vil slå ut, sier Sandberg til NTB.

Han avviser at forslaget om å regionalisere leveringsplikten nå er lagt død. Det gir god mening at en kommisjon skal vurdere både aktivitetsplikt, bearbeidingsplikt og leveringsplikt i sammenheng, mener han. Sandberg avviser at stortingsflertallet har påført ham et nederlag.

– Nei, slettes ikke. Resultatet har jo ikke kommet ennå. Det vil bli behandlet etter at kommisjonen har lagt fram sine funn til høsten, sier han.

– Satte dagsordenen

Også Høyre erkjenner at de ikke fikk gjennomslag for sitt primærstandpunkt, men lever greit med at det nedsettes en kommisjon. Frank Bakke-Jensen, som var saksordfører for stortingsmeldingen, mener diskusjonen allerede har bidratt til at de andre partiene er på glid.

– I løpet av de siste fire årene har vi klart å få de andre partiene til å se at dette er en ordning som ikke fungerer. Jeg registrerer at de kaller det nederlag, men jeg mener heller at vi har klart å få spørsmålet på dagsordenen, sier han til NTB.

– Fellesskapets ressurs

Det som har skapt mest strid, er regjeringens ønske om å la store trålere levere fangsten til fylket i stedet for bestemte lokalsamfunn, noe som vil føre til at kystsamfunn mister kontroll over fiseressursene.

Leveringsplikten vil i realiteten bli fjernet dersom den gjøres regional, sa Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson Ingrid Heggø da spørsmålet kom opp i Stortingets spørretime onsdag. Nå er hun strålende fornøyd med komiteens konklusjon.

– Fisken er fellesskapets ressurs. Den skal bidra til verdiskaping og sysselsetting i lokalsamfunn langs hele kysten. Jeg er glad for at et bredt flertall på Stortinget nå slår ring om dette, sier Ingrid Heggø.

Miljøvennlig

Venstres Pål Farstad sier det er en kjensgjerning at pliktsystemet ikke fungerer godt nok slik det er utformet i dag, og understreker at ulønnsomme arbeidsplasser heller ikke er trygge arbeidsplasser.

– Venstre mener likevel at en omlegging må være basert på kunnskap om samfunnsmessige og økonomiske konsekvenser. Vi ønsker derfor at pliktene skal utredes samlet av en kommisjon, sier Farstad. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Følg markedet med DN Investor

Les også på DN.no:

Merkevaretopp tjente 9,9 mill.

Citi: - En krise er underveis. Den kommer nå

- Helt klart at Fed er blitt betydelig mer forsiktig

Har du fått med deg denne?

Ett skritt nærmere å bli USAs første kvinnelige president
Hillary Clinton talte for et jublende publikum etter at det var klart at hun vinner tre nye delstater i den demokratiske nominasjonskampen. Clinton har en klar ledelse til Bernie Sanders i forsøket på å bli nominert til høstens presidentvalg i USA.
00:49
Publisert: