– Jeg var i en taxi på vei til flyplassen. Gjennom vinduet så jeg et skip som hadde ankret opp i havnen samme dag. Det var noe veldig kjent med skipet, sier Sea Shepherd-kaptein Peter Hammarstedt.
Hammarstedt fant den mest notoriske av dem alle, norskbygde «Thunder», som i april i år sank utenfor São Tomé og Príncipe etter å ha vært jaget av Hammarstedt og Sea Shepherd i fire måneder. Tre andre av de seks mistenkte piratskutene er i løpet av vinteren og våren blitt tatt i arrest i Thailand og Malaysia. Bare to av de opprinnelige «Bandit Six» har vært på frifot: «Songhua» og «Yongding».
Byttet navn
– Det er helt surrealistisk. Vi fant «Thunder» i et av de mest øde områdene i verden. Nå fant vi plutselig to av «The Bandit Six» i den ene havnen i verden hvor Sea Shepherd har tilstedeværelse 365 dager i året, sier Hammarstedt.
Etter å ha oppdaget «Songhua» fra drosjevinduet, ba Hammarstedt lokale Sea Shepherd-kolleger om å ta bilder av fartøyet, som hadde ankret opp i havnen i Mindelo på øya São Vicente på Kapp Verde. På akterenden står navnet «Kadei» og hjemmehavn Freetown i Sierra Leone påmalt, men fartøyet er utvilsomt «Songhua», ifølge Hammarstedt.
– Jeg kontaktet myndighetene i New Zealand som har etterlyst fartøyet gjennom Interpol. De har bekreftet at det er «Songhua», sier han.
Razzia
Onsdag skulle historien ta nok en pussig vending. Mens de lokale Sea Shepherd-aktivistene fulgte med på aktiviteten på «Songhua», kom et nytt fartøy inn i havnen i Mindelo. Også dette fartøyet, med navnet «Luampa», var det noe kjent med. Sea Shepherd-aktivistene tok flere bilder som ble sendt til myndighetene på New Zealand. De bekreftet raskt at det var den siste av «The Bandit Six», «Yongding», som endelig var funnet.
– Vi legger til grunn at det er de to etterlyste fartøyene som har operert ulovlig i lang tid i Sør-Indiahavet og ned mot Antarktis. Myndighetene på Kapp Verde vil nå få avklart identiteten og hva slags aktivitet fartøyene har bedrevet, sier seniorrådgiver Tor Glistrup i Fiskeridirektoratet.
Glistrup er Norges kontaktperson i Interpols arbeid mot fiskerikriminalitet.
– Det blir nå opp til Kapp Verde hva som vil skje videre. De må se på sitt lovverk for å vurdere om mannskapet og eierne kan forfølges, sier han.
– Vi er meget fornøyd med resultatet. Interpol-verktøyet fungerer, og Sea Shepherd bidrar med det vi mangler – tilstedeværelse rundt om i verden.
Hele historien om jakten på «Thunder»
Les hovedartikkelen
Norske piratjegere vil sprenge den internasjonale fiskemafiaen:
Den norskbygde pirattråleren seilte under falskt flagg
En flåte av etterlyste fiskefartøy er forsikret hos selskaper i London og Madrid
Jakten på piratskipet «Thunder» fikk en dramatisk avslutning
Piratjegeren på «Bob Barker»
Etterspillet:
Etterforskes for å ha senket tråleren med vilje
Mannskap på «Thunder» dømt til lange fengselsstraffer
Se videoen: Her synker Thunder