– Vi er bekymret for at mannskapet på «Thunder» ble holdt ombord mot sin vilje og at de nå vil bli sendt hjem til Indonesia uten at de får oppgjør.

Det sier Johnny Hansen i International Transport Workers Federation (ITF), som de siste ukene har fulgt «Thunder»-dramaet tett.

I påsken opprettet ITF en beredskap for å bistå mannskapet hvis tråleren «Thunder» gikk til en havn i Vest-Afrika.

Men ved 14-tiden mandag sank tråleren etter å ha blitt jaget av Sea Shepherd-skipet «Bob Barker» i 110 døgn. Mannskapet på 40 ble reddet i land av «Bob Barker».

«Thunder» har siden desember 2013 vært etterlyst av Interpol, mistenkt for omfattende ulovlig fiske.

Rundt klokken 03.00 natt tirsdag ble mannskapet fra havaristen overlevert til et fartøy fra kystvakten i São Tomé og Príncipe. Mannskapet besto av fem av offiserer fra den spanske provinsen Galicia, en portugiser, fire chilenere og 30 indonesiere.

– Mannskap på denne type båter er fritt vilt, det virker som det er mer fokus på å beskytte fiskebestanden enn folkene ombord. Ingen av våre partnere i Indonesia vet hvordan de har kommet ombord på «Thunder» eller hvem som har sendt dem ut på båten. Vi er også bekymret for helsetilstanden til mannskapet, det er rykter om at det har vært selvmordsforsøk ombord, sier Johnny Hansen, som er forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund og leder av fiskeriseksjonen i ITF.

– Vi undersøker nå muligheten til å få sendt folk til São Tomé, sier han.

«Utrolig påstand»

– Kapteinen på «Thunder» fortalte oss at de i løpet av natten hadde kollidert med et lasteskip og at det var årsaken til forliset. Det er en helt utrolig påstand. Vi har vært «barnevakt» for «Thunder» i 110 døgn. Ingen andre fartøyer var nærmere enn ti miles, sier «Bob Barkers» kaptein, Peter Hammarstedt, om det plutselige og uforklarlige forliset.

Mens redningsoperasjonen pågikk, sirklet et fly fra det nigerianske flyvåpenet over havaristedet. Hammarstedt beskriver underlige scener når mannskapet på 40 mann mandag ble reddet av Sea Shepherd.

Lederne av Sea Shepherds «Operation Icefish», kapteinene Sid Chakravarty (til venstre) på «Sam Simon» og Peter Hammarstedt på «Bob Barker», har vært på piratjakt i over fire måneder.
Lederne av Sea Shepherds «Operation Icefish», kapteinene Sid Chakravarty (til venstre) på «Sam Simon» og Peter Hammarstedt på «Bob Barker», har vært på piratjakt i over fire måneder. (Foto: Jeff Wirth/Sea Shepherd Global)
– Den chilenske kapteinen nektet først å forlate det synkende skipet. Nesten fire timer etter at det hadde begynt å krenge – og etter utallige oppfordringer fra meg – forlot han fartøyet. Tre fra mitt mannskap tok seg da umiddelbart ombord på «Thunder» for å sikre beviser. Det er aldri noen god idé å sende noen ombord på et synkende skip. De gjorde det frivillig. Ombord på «Thunder» så de blant annet at alle skott og dører var åpne slik at vannet kunne fosse fritt rundt i skipet, sier Hammarstedt.

Ifølge Hammarstedt så kapteinen lettet ut og applauderte da «Thunder» endelig forsvant i dypet. Ombord i Sea Shepherd-fartøyet holdt det indonesiske mannskapet og de spanske offiserene seg strengt adskilt.

– De spanske offiserene var lite snakkesalige, sier Hammarstedt.

Samlet bevis

– Myndighetene i São Tomé sier de gjerne vil hjelpe Interpol med å etterforske saken, sier Hammarstedt.

«Bob Barker» er nå på vei inn til havn med materialet som ble sikret på «Thunder» før det sank. Dette skal nå overleveres til politimyndighetene og brukes som bevismateriale i en eventuell sak mot eierne og offiserene på den mistenkte piratskuten. Blant materialet er «Thunder»s navigasjons- og fiskekart, skipets gps, pc-en fra radiorommet, mobiltelefoner fra broen, et digitalkamera, prøver av fisk fra lasten, mannskapslister, havnedokumenter fra de to siste årene og fiskeredskap.

– Fiskekartene skal vi bruke i vår neste aksjon. Vårt mål er å fjerne alle disse fiskepiratene. Nå vet vi hvor vi finner dem, sier Peter Hammarstedt.

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med noen av offiserene eller mannskapene på «Thunder». Det er ennå ikke kjent hvem som eide det havarerte skipet.

Hele historien om jakten på «Thunder»

Les hovedartikkelen Jakten på fiskepiratene magasinetPlus

Norske piratjegere vil sprenge den internasjonale fiskemafiaen: Skal stoppe fiskemafia

Den norskbygde pirattråleren seilte under falskt flagg Falskt flagg, falske dokumenter

En flåte av etterlyste fiskefartøy er forsikret hos selskaper i London og Madrid Forsikrer piratflåte  

Jakten på piratskipet «Thunder» fikk en dramatisk avslutning Her synker «Thunder»

«Thunder» sank: Se de dramatiske bildene

- Kapteinen nektet å forlate synkende skip

Piratjegeren på «Bob Barker»  «Thunder» gikk til bunns

Etterspillet: Frykter mannskap blir dumpet

 Etterforskes for å ha senket tråleren med vilje Nettet snører seg om fiskepiratene

Mannskap på «Thunder» dømt til lange fengselsstraffer Kapteinen dømt til fengsel  

Se videoen: Her synker Thunder

Her synker «Thunder»
Jakten på piratskipet «Thunder» fikk en dramatisk avslutning mandag morgen. (Foto: Simon Ager, Sea Shepherd)
01:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen