– Tråleren «Thunder» hadde ikke tillatelse til å fiske noe sted i verden, sier kaptein Warredi Enisuoh i Nigerian Maritime Administration and Safety Agency (NIMASA) til DN.
Da den Interpol-etterlyste tråleren «Thunder» begynte å synke utenfor Sao Tome og Principe 6. april, klarte aktivister fra miljøorganisasjonen Sea Shepherd å ta seg opp til broen på det forlatte skipet. Der fant de dokumenter fra nigerianske myndigheter som angivelig viste at «Thunder» hadde registrering, fisketillatelse og alle påbudte sertifikater i orden. De samme dokumentene lå i det nigerianske skipsregisteret.
– Dokumentene er definitivt forfalsket, sier kaptein Warredi Enisuoh.
Statsløst
For første gang forteller nigerianske myndigheter sin versjon av hva som skjedde da et av verdens mest notoriske piratfiskefartøyer ble registrert i landets skipsregister.
Etter å ha gransket dokumentasjonen som lå i registeret, bestemte myndighetene i landet seg for å slette fartøyet. Med et tastetrykk var «Thunder» statsløst.
– Vi måtte gjøre det. Registreringen var gjort under falske forutsetninger, sier han.
Ifølge Enisuoh er det riktig at «Thunder» ble registrert i Nigeria i 2010, men etter registreringen er det svært lite som har vært riktig med dokumentene.
Blant annet står det på det offisielle sertifikatet som bekrefter at fartøyet er registrert i Nigeria at «Thunder» hadde tillatelse til å fiske i internasjonalt farvann.
– Fartøyet hadde ikke tillatelse til å fiske noe sted i verden, men det første de gjorde etter at fartøyet ble registrert var å fiske, sier han.
Kaptein Peter Hammarstedt på Sea Shepherd-fartøyet «Bob Barker», som jaget Thunder i 110 dager, mener tråleren ble senket med vilje for å skjule bevis for omfattende ulovlig fiske.
Interpol
Da «Thunder» var flagget i Nigeria, var det også Nigeria som skulle hatt ansvar for å etterforske det påståtte ulovlige fisket.
– De visste hva de gjorde da de registrerte det i Nigeria. De trengte et «soft target», og det var oss. De regnet med at vi ikke ville reagere hvis de ble tatt, sier Enisuoh.
Hvordan så mange angivelig forfalskede dokumenter kunne ligge i årevis i det nigerianske registeret uten at noen reagerte, er fortsatt uklart, ifølge Enisuoh.
– Det kan hende de har betalt noen for å hjelpe dem i Nigeria, men vi har ikke politimyndighet til å etterforske slike saker. Det er bare Interpol som kan forfølge denne saken nå. Vi har orientert Interpol her i Nigeria, sier han.
Gunnar A. Stølsvik, leder i Interpols arbeidsgruppe mot fiskerikriminalitet, sier at forfalskede sertifikater er en metode som ofte brukes av dem som fisker ulovlig.
– Slike sertifikater hjelper båtene med å slippe unna kontroll fra forskjellige myndigheter når de ankommer havn. Dokumentene blir også brukt når fisken skal selges videre og leveres til kjøper, som i enkelte tilfeller da man ikke vet at fisken er ulovlig fisket, sier Stølsvik.
– For å hindre ulovlig fiske, er det viktig å se på flere sider av en sak, både fangst, dokumenter og inntekter kan vise til ulovlig aktivitet, sier han.
Eierne skjuler seg
Hvem som eier «Thunder», er fortsatt et mysterium. I registeret i Nigeria er det Lagos-baserte selskapet Royal Marine & Spares registrert som eier. Royal Marine & Spares kjøpte «Thunder» for 140.000 dollar av Panama-selskapet Estelares i 2010, ifølge en kjøpsavtale DN har tilgang til. I Panama er hemmelig eierskap tillatt, og i papirene til Estelares står bare navnet på tre advokater som jobber for et stort spansk advokatfirma i Panama by. Advokatene har ikke besvart DNs henvendelser.
I styret til Royal Marine & Spares sitter det derimot to mektige menn, nåværende energiminister Henry Macauley i Sierra Leone og Liberias tidligere ambassadør i Paris, Dew Mayson. DN har gjentatte ganger vært i kontakt med Mayson og Macauley.
Begge bekrefter tilknytning til selskapet, men ikke til «Thunder». De sier at noen må ha stjålet identiteten til selskapet deres.
– Dette er åpenbart svindel. Navnet på vårt selskap er ulovlig og uten vår autorisasjon blitt brukt til svindel og ulovligheter, skriver Mayson i en epost til DN.
Kaptein Warredi Enisuoh i NIMASA sier at nigerianske myndigheter ikke har etterforsket Royal Marine & Spares.
– Det er godt mulig at noen har stjålet identiteten til selskapet, men det vet vi ikke, sier han.
I april 2014 seilte «Thunder» inn til en havn i Malaysia. Fartøyet var fortsatt registrert i Nigeria, men til havnemyndighetene i Malaysia oppga kapteinen at fartøyet nå het «Ming No. 5» og at det seilte under mongolsk flagg.
Det nystiftede Panama-selskapet World Maritime Navigation ble oppgitt som eier, også dette selskapet på papiret kontrollert av stråmenn i det latinamerikanske landet. Da fartøyet la ut på sin siste ferd høsten 2014, var det igjen «Thunder, Lagos» som sto malt på akterenden.
Ifølge Interpol har «Thunder» etter at det ble svartelistet i 2006 sjonglert med flere flagg og identiteter.
Jakt i Spania
Mannskapet på «Thunder» har den siste uken oppholdt seg på Sao Tome og Principe hvor det blir avhørt av lokale politimyndigheter.
Fem av offiserene på «Thunder» er fra Galicia, tre av dem fra den lille byen Ribeira, som av organisasjoner som Greenpeace, Sea Shepherd og Oceana lenge har vært omtalt som hovedbasen for den spanske piratfiskeflåten. Spansk politi og fiskerimyndigheter mistenker at eierne av «Thunder» og flere andre pirattrålere som opererer rundt Antarktis befinner seg i den spanske regionen, som ligger nordvest i landet.
– Alle land som er fornærmet i denne saken bør nå gå sammen om å presse Interpol til å komme til bunns i dette, sier kaptein Warredi Enisuoh.
Hele historien om jakten på «Thunder»
Les hovedartikkelen Jakten på fiskepiratene
Norske piratjegere vil sprenge den internasjonale fiskemafiaen: Skal stoppe fiskemafia
Den norskbygde pirattråleren seilte under falskt flagg Falskt flagg, falske dokumenter
En flåte av etterlyste fiskefartøy er forsikret hos selskaper i London og Madrid Forsikrer piratflåte
Jakten på piratskipet «Thunder» fikk en dramatisk avslutning Her synker «Thunder»
«Thunder» sank: Se de dramatiske bildene
- Kapteinen nektet å forlate synkende skip
Piratjegeren på «Bob Barker» «Thunder» gikk til bunns
Etterspillet: Frykter mannskap blir dumpet
Etterforskes for å ha senket tråleren med vilje Nettet snører seg om fiskepiratene
Mannskap på «Thunder» dømt til lange fengselsstraffer Kapteinen dømt til fengsel
Se videoen: Her synker Thunder
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.Les hele avisen her.