Fiskeridirektoratet er i ferd med å utvikle en app som skal kombinere informasjon om tap av fiskeredskap og premiering av dykkerklubber og andre som rydder opp på eget initiativ, opplyser firskeriminister Per Sandberg (Frp) i et svar på et skriftlig spørsmål fra partifellen Roy Steffensen.

Steffensen mener spøkelsesfisket i særlig grad går ut over hummerbestanden fordi teiner og garn som går tapt, blir liggende virksomme på havbunnen og fortsetter å fange store mengder skalldyr og fisk.

I forrige periode lanserte SV-statsråd Inga Marte Thorkildsen en egen app for menn i pappaperm. Nå følger Sandberg opp med en egen app mot spøkelsesfiske.

Måtte smile

– Jeg må innrømme at jeg først smilte av løsningen og tenkte på Inga Martes pappaperm-app. Den floppet jo, sier Steffensen til NTB.

Men så kom finanspolitikeren og hobbyhummerfiskeren fra Kvitsøy i Rogaland på andre tanker.

– En app vil neppe være selve løsningen, men den kan bli et positivt tiltak i arbeidet med å få redusert skadeomfanget ved spøkelsesfiske, tror Steffensen, som selv bruker en app for såkalt «geocaching», en form for orienteringslek som går ut på å finne gjemte gjenstander ved hjelp av GPS.

Stort problem

Omfanget av spøkelsesfiske er av naturlige grunner ikke kjent, men Fiskeridirektoratet har siden 1980 gjennomført årlige opprenskningstokt langs kysten.

– Undersøkelser viser at garn som blir mistet på store dyp, kan fiske i mange år etter at disse er tapt. Nyere erfaringskunnskap viser også at teiner fortsetter å fiske eller brukes som skjul selv om det ikke er agn i teinen, sier Sandberg.

Han opplyser at det siden 1983 er tatt opp nærmere 19.000 garn, og de siste seks årene er det hentet opp 235 teiner, rundt 140.000 meter line, rundt 60.000 meter tauverk, om lag 43.000 meter trålvaier, to snurpenøter, tre tråler, to snurrevad og betydelige mengder med anker, blåser, kjettinger og kabler.

Trenger tips

Fisket med teiner foregår så spredt at Fiskeridirektoratet er avhengig av tips eller meldinger om hvor slike er mistet, anfører Sandberg, som mener en app her kan komme til nytte.

Yrkesfiskere har plikt til å melde fra og søke etter tapt redskap. Fritidsfiskere kan også melde fra via direktoratets nettsider.

Hovedårsaken til tap av fiskeredskaper er vær- og strømforhold, bunnforhold, skipstrafikk, kollisjon med andre fiskeredskaper samt fasthekting i fiskeredskap som er tapt tidligere. (©NTB)

Les også:

John Fredriksen selger luksusleiligheten på Geilo

- Nå kommer eneboligflommen

Har du fått med deg denne?

Forskere mener gutter blir dummere av å se på tv. Dette mener de selv.
02:38
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.