Ratingbyrået Fitch nedgraderer Hellas fra CCC til C, opplyser byrået i en pressemelding onsdag. Ratingen C er ett hakk over konkursratingen D.
Nedgraderingen kommer etter at finansministrene eurosonen godkjente avtalen med Hellas om et kriselån på 130 milliarder euro natt til tirsdag.
Avtalen innebærer at private investorer skal ettergi over halvparten av den greske statsgjelden de eier. Reelt sett blir investorene påført et nåverditap på mer enn 70 prosent ved å bytte eksisterende obligasjoner til nye obligasjoner med lengre løpetider.
Les også: Slik er Hellas' avtale med private långivere
Bytteavtalen innebærer ifølge Fitch at greske myndigheter ønsker å inkludere en tvangsklausul (collective action clauses), som innebærer at alle private obligasjonseiere må ta tap dersom to tredjedeler av obligasjonseierne går med på betingelsene.
Indikerer mislighold
Etter Fitchs vurdering kvalifiserer også selve bytteavtalen i seg selv som et mislighold dersom den blir gjennomført.
- Utstederens rating har således blitt nedgradert til C fra CCC, som indikerer at et mislighold er svært sannsynlig på kort sikt, opplyser Fitch i en pressemelding onsdag.
Ratingen på papirene som skal inngå i bytteavtalen er også nedgradert tilsvarende.
- Fitchs vurdering er at et forslalg om å redusere Hellas' offentlige gjeldsbyrde gjennom å bytte gjeld med private investorer vil, hvis gjennomført, innebære en mislighold-rating, og medføre at landet nedgraderes til en begrenset mislighold, skriver ratingbyrået meldingen.
Et begrenset mislighold ("restricted default") innebærer at landet etter et mislighold vil få en ny kredittvurdering basert på hvordan gjeldssituasjonen er etter misligholdet.
Ifølge byråets egen definisjon gis ratingen RD ("restricted default") til utestedere som har misligholdt et obligasjonslån, men som ikke har gått inn i en konkursprosess, blitt satt under administrasjon eller andre formelle prosedyrer, og som ikke har avsluttet virksomheten.
Tvangsinnløsning
Ratingbyrået vurderer det slik at en innføring av en tvangsklausul med tilbakevirkende kraft er en betydelig endring av vilkårene for den greske statsgjelden og mener derfor dette er en de facto tvangsinnløsning av eierne av gresk statsgjeld.
Byrået understreker at det imidlertid er bytteavtalen som er hovedgrunnen til kreditthendelsen.
Fitch viser til at deres nedgradering av Hellas er på linje med hva som ble varslet fra dem 6. juni 2011.
Les også: - Betyr ikke at siste ord er sagt i den greske tragedien (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.