Rynker du på nesen ved tanken på å gå fra hytte til hytte i sommer, fordi du ikke orker "kantinestemning" og lapskaus til middag etter åtte timers fottur i fjellet?

Røkt fjellørret fisket rett opp fra fjellvannet utenfor hytten, hjemmelaget spekemat fra Glitterheim eller skjåkskinke og geitost fra Undredalsbui på ferskt og hjemmebakt brød høres kanskje bedre ut.

D2.no guider deg til de 10 DNT-hyttene som byr på den beste matopplevelsen i sommerfjellet (se lengre ned i saken).

Les også:
Sommer-Norges flotteste fjellturer
Kom deg til fjells i sommer!

 
God mat og drikke, gjerne mulighetene for en "ordentlig treretters" middag, er et krav for mange når de legger ferieplaner.

Nå trenger du ikke utelukke den norske fjellheimen av den grunn.

I takt med at fokuset på matopplevelser har økt betraktelig den siste tiden har DTN tatt tak i de betjente hyttene sine for å forbedre mat og meny, og fremme god matkultur. Men noe rangeringssystem slik at folk lettere kan finne frem i de 450 ulike hyttene de har, det synes ikke Turistforeningen noe om.

- Rangering er ikke i vår ånd. Vi er relativt lite opptatt av stjernesystem, men desto mer opptatt av at selve fjellopplevelsen skal være i fokus, sier Jan Erik Reiten, driftsjef i DNT Oslo og omegn.

Kortreiste lokale spesialiteter
Lokale råvarer, kortreist mat og særegne spesialiteter er hovedingrediensene i Prosjektet ”Lokal mat og matkultur ved DNTs hytter”.

Daglig leder ved Kulinarisk Akademi (tidligere Gastronomisk Institutt) Thomas Bjørseth Nilsen har de siste årene jobbet med å løfte matopplevelsen i fjellheimen.

- Generelt vil jeg si at man som turist i fjellet har alle gode muligheter for å spise godt og enkelt. Hyttene byr nå på ærlig og enkel husmannskost som oftest baserer seg på kortreist mat og lokale spesialiteter, forteller Nilsen.

 
Vin-løft
Nilsen forteller at de også har løftet utvalget av drikke til maten.

- Vi har fått et godt utvalg av viner på alle hyttene, og passet på at det er viner som fungerer til menyene og råvarene. I tillegg til å tilby lokale øltyper fra mindre bryggerier og eplemost fra ulike norske epleprodusenter, forteller Nilsen.

Han understreker at man får svært god valuta for pengene.

- Det er svært få som tilbyr en treretters middag til 230 kr, sier han.

Du finner de fleste av hyttene med lokalmatsatsning i Jotunheimen, Hardangervidda, Rondane og Trollheimen. Her fra Mogen Turisthytte.

Her er Nilsens 10 anbefalinger av steder for sommeren, som byr på fine naturopplevelser, god mat og særegenheter:

 
Glitterheim
Ved foten av Norges nest høyeste fjell Glittertind.

Glitterheim ligger på 1.400-meters høyde med noen av de flotteste omgivelsene i Jotunheimen utenfor hyttedøren. Topper som Glittertinden, Nautgardstinden, Memurutinden og Trollsteineggje er noen mål for de som samler på 2.000-meters topper. Om sommeren er det breføring for fotturister på Veobrean, og med mulighet for føring på toppene.

Fra Glitterheim er det også natursti for barn og voksne. Selv om Glitterheim ligger både høyt og alpint til, er området rundt hytten grønt og frodig. Her finner du blåbærlyng, tyttebærlyng, og i sørveggen på hytten trives rabarbraen.

Byr på god mat og lokale råvarer som mandelpotet fra Vågå, reinsdyrkjøtt fra Jotunheimen, egen røkt fisk og rabarbra på 1.400 meter.

 
 
 
Sota sæter
Den over 100 år gamle setra, bestående av ti bygninger på et flott tun, har et spesielt miljø som preges av lunhet og varme.

Sota Sæter er et flott sted å være i flere dager. Her byr man på gode mattradisjoner, badstue og nye natur- og kulturstier for barn og voksne.

Mye godt økologisk på menyen. Er blitt kjent for sine gode økologiske brød på frokostbordet. Ellers er det reinsdyrkjøtt, lokale oster og urter og grønnsaker fra Aukrust gård på menyen.

 
 
 
Mogen
Mogen Turisthytte ligger praktfullt til innerst ved vestenden av Møsvatn på Hardangervidda. Stedet har lange tradisjoner som innfallsport til selve Hardangervidda og er en av viddas eldste turisthytter.

Her er det mange gode fiskevann som også menyen preges av. Fersk sprøstekt røye til middag er veldig vanlig her.

Har ellers mye bær og rabarbra på menyen samt spekemat og "sabla godt" hjemmebakt brød.


 
Haukeliseter
Ligger ved helårsvei E134 og er et naturlig stoppested over Haukelifjell.

Turmulighetene fra Haukeliseter Fjellstue er mangfoldige både sommer og vinter. Hardangervidda og frodige Ryfylke- og Setesdalsheiane byr på mange gode turopplevelser.

Her kan man nyte en treretters middag av høyeste kvalitet eller koble av i Haukelisters villmarksspa på kvelden slik at turen blir komplett.

Har de senere år løftet maten og menyen til et høyere nivå. Mye norske råvarer og spesialiteter, men kan også overraske med eksotiske innslag.

 
Nørstedalseter
Nørdstedalseter ligger overst i Fortundalen i Breheimen. På sommerstid kan du komme deg helt frem til hyttedøren etter en fantastisk biltur opp fra Sognefjorden.

Hytten har en intim og hyggelig atmosfære og er et knutepunkt i ruta mellom Jotunheimen og Breheimen. Nørdstedalseter er et godt utgangspunkt både for deg som vil rusle kortere turer i det vakre området, men også for deg som vil ut på lengre turer.

Byr på mye lam og fantastiske bringebær fra Fortun som er en meget frodig og lun dal.

Finsehytta
Finsehytta er et fantastisk utgangspunkt for turer både sørover på Hardangervidda og videre inn i Skarvheimen. Hytten ligger sentralt plassert midt imellom Hardangerjøkulen og Hallingskarvet.

Med tog nesten til døra er Finse stedet for skiturer til lang ut i mai, men ikke minst fine fotturer og sykkelturer på Rallarvegen.

Maten på Finsehytta bærer preg av mye godt kjøtt. Reinsdyr, kalv og lam er veldig vanlig. Familien Sæbø som er vertskap brygger eget godt øl og lager mye godt kjøttpålegg som tilbys på frokostbordet.

Godt brød er også en del av smaksopplevelsen.

 
 
Preikestolhytta
Hytten er nyoppført med særegen arkitektur fra Stavanger-arkitektene Helen & Hard.

Se bildeserien:

Preikestolen Fjellstue er innfallsporten til en av Norges mest besøkte og fascinerende naturattraksjoner - Preikestolen ved Lysefjorden. Fra hytten er det om lag 1 1/2 times gange langs merket rute ut til det svimlende fjellplatået.

Hytten har definitivt satt fokus på mat og opplevelser.

Her kan du få både tre- og femretters menyer eller komme for en ordentlig søndagsmiddag.

Lokale leverandører er blant annet Eplemost fra Tjøstheim, Idsøe AS som leverer diverse kjøttvarer, jordskokker fra Hommersåk, grønnsaker fra Brimsø Gård samt Ryfylkebutikken som leverer bringebær og honning fra Lyngsheia og sin nydelige bringebærnektar.

 
Fondsbu
Fondsbu ligger på vakre Eidsbugarden ved Bygdin. Her er det nok av utfordringer for de topp- og brekyndige.

Fra Eidsbugarden er det mange flotte turmuligheter. Turen opp til Utsikten anbefales! Det var Aaamund Olavson Vinje som satte dette navnet på toppen slik han satte navnet Jotunheimen på fjellområdet. Utsikten var Vinjes favorittsted på Eidsbugarden, og det er forståelig for panoramaet er utrolig!

Solbjørg som er bestyrer er også en meget dyktig kokk. Mye god og ærlig mat. Tradisjonsmat og lokale råvarer står ofte på menyen. Fondsu byr på skikkelige gourmetkvelder gjennom året der også vinen får en velfortjent plass til alt det spiselige.

Ellers er jo Vinjerock verdt et besøk og kan kombineres med fjellturer fra Fondsbu.

 
Rondvassbu
Rondvassbu er midtpunktet i Rondane og er en meget populær hytte med mange fristende topper.

Hytten ligger vakkert til i sørenden av Rondvatnet. Rett bak hytten ruver Svartnuten og bakom der igjen strekker den ene rondekjempen etter den andre seg mot skyene - Vinjeronden, Storronden og Rondslottet (2.178 moh.).

På Rondvassbu er maten i fokus. Gode råvarer som mandelpoteter fra gården Nedre Tho, ved Otta, selvfanget ørret, god eplemost og vilt.

 
 
Gjevilvasshytta
Gjevilvasshytta ligger sørøst i Trollheimen, og er et naturlig startsted for turer i dette vakre fjellområdet. Mange mener at Gjevilvasshytta er den vakreste turisthytten i landet. Ei fredet hytte fra 1819, med tømmer fra helt tilbake til 1739, gjør Gjevilvasshytta til landets eldste bygning som er i bruk som turisthytte.

På menyen er det mye gode lokale produkter. Lam og fenalår fra Oppdal er en selvfølge og en del gode lokale osteprodusenter preger frokostbordet. Videre er sodden et ”must” å få med seg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.