LO-leder Roar Flåthen er forberedt på tøffe tak også i 2010. Det sier han i et nyttårsintervju med NTB.

Den økonomiske krisen er ikke over, han skal gjennom smertefulle forhandlinger om ny IA-avtale, må trolig moderere lønnskravene i hovedoppgjøret til våren og ikke minst finne ut hvem som skal få nytte godt av likelønnsmilliardene regjeringen har lagt på bordet. Flåthen sitter framoverlent med en kaffekopp i hånda og forsøker å overbevise NTB om at han og LO egentlig trives ganske godt i turbulente og konfliktfylte tider.

– Vi liker jo å ha utfordringer i LO. De gir oss mulighet til å endre og forbedre samfunnet på viktige områder, sier han.

Avviser svenskemodellen
En av de første – og største – utfordringene blir å forklare statsminister Jens Stoltenberg hvorfor den svenske sykelønnsmodellen ikke er noe for Norge.

Statsministeren lanserte blant annet en ordning med normert sykmelding – hvor diagnosen avgjør hvor langvarig sykmeldingsperioden blir – da han talte til LO Stats kartellkonferanse i høst. Han argumenterte for at det kunne være fornuftig å se til Sverige når sykefraværet skal ned.

I Sverige er det både vanskeligere å bli sykemeldt, dårligere betalt når du er syk, og strengere regler for sykefravær og sykepenger.

Les også: - Regjeringen snur om sykelønn

LO skal selv utrede sidene ved den svenskemodellen i forkant av forhandlingene i starten av mars, men Flåthen er - ikke overraskende - skeptisk.

– Det er mange ting i den svenske modellen som vi ikke vil ha i Norge, blant annet den sjablongmessige måten å sykmelde på. Det som er kommet opp så langt i debatten er lite egnet, sier han.

Lønnsoppgjøret
Lønnsoppgjøret til våren blir neppe noen tur i parken heller.

Regjeringen ber om moderasjon og et nytt solidaritetsalternativ. For folk flest betyr det først og fremst én ting – lavere lønnsvekst enn i de foregående årene. I tillegg må fagbevegelsen klare å bli enig med seg selv og arbeidsgiverne om hvilke grupper som skal tilgodeses med likelønnsmilliardene regjeringen har stilt til rådighet.

Det er nemlig ikke bare kvinner med utdannelse som er lavtlønte i det offentlige. Politifolk krever å bli prioritert, det gjør lærere, sykepleiere og sporvognsførere også, for å nevne noen.

– Når noen skal ha mer, må det skje på en måte som er akseptabel for dem som ikke får like mye. Vi har ikke fasiten på dette nå, men det er klart det blir utfordrende, medgir Flåthen.

LO-lederen går inn i et nytt tiår, med en hovedorganisasjon som trolig er den mest innflytelsesrike i Europa, takket være det nære forholdet til den rødgrønne regjeringen.(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.