BERGEN: - Jobben kan fort bli mer enn et sted å jobbe. Et klart skille mellom jobb og privatliv er viktig. Jeg synes det kan være greit å jobbe på kontoret og ta helt fri når jeg kommer hjem, sier tredjeårs bachelorstudent Kristen Holt (22) ved Norges Handelshøyskole.
Sammen med professor Siri Terjesen ved Indiana University i USA presenterte han i formiddag på NHH-Symposiet i Bergen den ferske studentrapporten fra NHH og funn fra fire amerikanske universiteter. Årets rapport er skrevet av NHH-professorene Paul N. Gooderham og Odd Nordhaug.
Vil ha høy lønn
I år tar rapporten for seg likheter og forskjeller mellom norske og amerikanske studenter når de jakter på sin første jobb. Likhetene er mange:
Studentene ønsker seg interessante arbeidsoppgaver, muligheter for personlig utvikling, de vil bygge kompetanse, ha gode kolleger, en arbeidsgiver med et godt rykte, en sjef som bryr seg, stor jobbsikkerhet – og høy lønn.
Men gullklokke-tiden er definitivt forbi:
Mens de amerikanske business-studentene i snitt forventer å bli 3,2 år i sin første jobb, tar NHH-studentene sikte på å bytte jobb etter bare 2,8 år.
- Vi ønsker oss mest mulig innsikt, gjerne på flere områder. Å suge til seg mest mulig kunnskap er viktig, da er det greit å være innom flere arbeidsgivere, sier førsteårs bachelorstudent Mari Sakkestad (20). I likhet med Kristen Holt har også hun deltatt i studentrapportgruppen på NHH.
Vanskelig å holde på talentene
Holt tror mange arbeidsgivere er klar over jobb-hopperne som nå står på terskelen til arbeidslivet.
- Alle er sikkert ikke det, men vi ser at en del arbeidsgivere, kanskje spesielt innen rådgivnings- og revisjonsbransjen, spiller bevisst på dette når de rekrutterer. De vektlegger at man får mye lærdom som man kan ta med seg videre. De har nok innsett at det ikke går an å holde på talentene i mange år, sier Kristen Holt.
Tendensen er nemlig klar:
Bare tre prosent av de spurte regner med å forlate sin første arbeidsgiver etter ett år i jobb. Men etter to år regner 40 prosent å være på vei ut av bedriften, og etter tre år har andelen steget til hele 75 prosent, viser NHHs nye studentrapport.
Dette vektlegger studentene i sin første jobb:
- Interessant arbeid
- Muligheter for personlig utvikling
- Muligheter for å bygge kompetanse
- En vennlig kultur på arbeidsplassen
- Gode sosiale relasjoner mellom kolleger
- En arbeidsgiver med godt rykte
- Muligheter for å bygge karrieren steg for steg over lang tid
- En sjef som bryr seg om ansatte som individer
- Høy jobbsikkerhet
- Høy lønn
Slik er en god sjef
De amerikanske studentene er mer opptatt av jobbsikkerhet enn NHH-studentene. Også høyere lønn, bonusordninger og muligheten til aksjekjøp betyr mer i USA.
- En av årsakene til dette er at det sosiale sikkerhetsnettet er mer begrenset i USA enn i Norge. Lavere skatter og en individualistisk kultur spiller nok også inn, tror professor Siri Terjesen.
Det er også ganske interessant å merke seg at bare åtte prosent av NHH-studentene ville ha sluttet å jobbe hvis de vant i Lotto, mens 26 prosent av de amerikanske respondentene svarer dette.
Dette gjør sjefen til en god sjef, mener de spurte studentene:
- Evne til å lytte til andre
- Gode samarbeidsevner
- Kjennskap til firmaets strategi
- Evnen til å delegere oppgaver
- Etiske standarder scorer svært høyt blant de amerikanske studentene, noe lavere blant NHH-studentene.
- Men dette har likevel endret seg drastisk. I 2001-rapporten ble etisk standard rangert lavest, nå scorer etisk standard langt høyere, sier Kristen Holt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.