De siste ti årene har omkring 15 prosent av befolkningen reist på påskeferie. Rundt 11 prosent har feriert i Norge, mens 4 prosent har reist til utlandet. I år ser det ut til at flere enn før er ute etter en påsketur:

– Sammenlignet med 2012 har vi registrert større interesse både for internasjonale og norske reisemål denne påsken, sier pressekontakt Yvonne Bonanati i Hotels.com til NTB.

Hun har ikke konkrete tall, men nettstedet Skistar registrerte i forrige uke 39 prosent økning på norske nettsøk knyttet til påskeferien i uke 13, sammenlignet med tilsvarende uke i fjor. SkiStar representerer Trysil, Hemsedal og svenske reisemål som Åre og Sälen.

Hotels.com melder at i tillegg til nordiske skianlegg, er det reisemål som Kanariøyene, Hellas og Kroatia som topper statistikken over søk foretatt i januar og februar.

LES OGSÅ:

<b>Derfor har vi det bedre på jobb </b>

46 prosent opp
En av de største reiselivsaktørene i Norden, Ticket, bekrefter nordmenns reiselyst i år:

– Vi har hatt en 46 prosent salgsøkning for påskereiser i år sammenlignet med påsken i fjor, og enorm økning for enkelt av destinasjonene, sier markeds- og administrasjonssjef Ellen Wolff Andresen.

I år som ellers er det flest som velger å sikre seg solstråler ved å reise til Gran Canaria, gjerne avreise til Las Palmas onsdag før påsken. New York er nummer to på lista over årets bestselgere, og Bangkok er nummer tre, etterfulgt av London og Tenerife.

– Folk ønsker seg vekk fra Norge, mange vil bort fra kulda, og i år har det vært kaldt. Det er blitt mer populært med weekendturer også, gjerne langhelger til storbyer, sier Wolff Andresen.

Dette sammenfaller med oversikter NTB får tilsendt fra BennettFerie og Berg-Hansen.

Knallpåske
Også norske reisemål frister.

– Vi har markant økning i bestillinger fra både nordmenn og utlendinger. Gjestedøgnene ligger per i dag mer enn 50 prosent over fjorårets tall fra samme tid. Og enda er vi ikke fullbooket, så det er muligheter for dem som er ute etter å bestille i siste liten, sier turistsjef i Trysil, Gudrun Lohne.

Hun tror den tidlige påsken kan ha hatt noe å si, det er en vintergaranti:

– Vi har mye snø, og det er kaldt. Alle løyper er åpne, og forholdene er fantastiske. Her blir det fullt kjør.

Også Wolff Andersen tror tidlig påske betyr noe for reiselysten, særlig for dem som er møkk lei av å skli på isen og gå med lue og dunjakke:

– Mange vil ha litt mildvær og sol og kan håpe på det ved sen påske. I år får de tidlig påske, og da velger noen å reise til varmere strøk, heller enn å risikere tåke og surt vær hjemme.

Begge de to tror også at mange som har egen hytte på fjellet vil bruke den i år, ettersom snøforholdene skal være bra.

Planlegger tidlig
Reisearrangører og byråer NTB har kontaktet påpeker at charterselskapenes vintertilbud har blitt brukt mer enn vanlig i år.

– De som velger å reise bort i påsken har bestilt reisen for en god stund siden. Vår anbefaling er å være ute i god tid for å få den reisen du ønsker, sier kommunikasjonsrådgiver i Berg-Hansen, Hanne Wæhler.

Og nordmenn liker å planlegge, og de bestiller tidlig:

– Akkurat nå er det flest henvendelser for vårturer til europeiske storbyer og sommerferien. Mange har allerede begynt å tenke på reiser rundt jul og nyttår, sier Wæhler.

I siste liten
– Det er muligheter for restplasser enda, særlig hvis du ikke er så kresen på bosted, sier Wolff Andersen hos Ticket, som anbefaler å betale litt ekstra for spesifisert bosted.

Hun oppfordrer folk som vil reise på kort varsel og ikke finner det de vil ha, til å ringe et reisebyrå:

– De er proffe og vil alltids finne noe.

Wæhler hos Berg-Hansen foreslår impulsalternativer som Stockholm, København og Helsingfors, og byer i Baltikum.

– Dette er byer i nærheten det alltid er hyggelig å besøke, og her er det fortsatt mulig å få en reise til en rimelig penge. (©NTB)

LES OGSÅ:

<b>Eirik (27) tjente 1 mill. på to år</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.