46-åringen Xing Libin har de siste årene vært den rikeste mannen i Liulin-provinsen nord i Kina, og en av Kina rikeste energitopper. Ifjor feiret han selskapets tiårsdag og datterens bryllup på en og samme dag.

Fine biler
Tre privatfly ble leid inn for passasjerene som fylte Ritz-Carlton, Marriott og Hilton Hotel på Hainan-øya. Datteren og brudefølget ble transportert i seks Ferrarier. Festen hadde en prislapp på 70 millioner kroner, og ble slått stort opp i kinesiske medier som et eksempel på hvordan den nye finansielle eliten bruker pengene sine.Formuen – anslått til rundt ti milliarder kroner i fjor – har han bygd opp gjennom investeringer i lokal kullindustri i selskapet Liansheng Resources Group.

Skyggebanker
Investeringer og ekspansjon har i stor grad blitt gjort med lån fra kinesiske skyggebanker, og gjennom obligasjonslån. Nå har selskapet søkt konkursbeskyttelse og hjelp til å omstrukturere egen gjeld, skriver Hong Kong-avisen The Standard.

Ifølge Financial Times skal begjæringen ha blitt levert inn ved en domstol i Liulin-provisen i slutten av november.

  • Gjelden skal ha passert 30 milliarder kroner
  • Selskapet er ute av stand til å betjene gjelden.
  • Selskapet har store utestående skattekrav, og har ikke satt av penger til pensjonsforpliktelser, materialer og utstyr.

Saken kan kaste ytterligere lys over den store uregulerte bankindustrien i Kina, som skal ha gitt flere lån til selskapet. De såkalte skyggebankene har vokst kraftig i Kina de siste årene.

Uregulert
Liten utlånsvilje hos de store etablerte bankene har gitt en oppblomstring av uregulerte finansinstitusjoner.

Mellom 2011 og 2012 har Jilin Trust, et selskap som driver formuesforvaltning, tilbudt kundene investeringsprodukter knyttet til Liansheng Resources Group. Disse har investert 1 milliard kroner i et sammensatt låneprodukt, med løfte om en årlig avkastning på 9,8 prosent. Nå kan de trolig se langt etter pengene.

– Dette selskapet har problemer med likviditeten. Det er problemer med tilbakebetaling, bekrefter en talskvinne for Jilin Trust til Financial Times.

Norsk eierskap
Låneproduktene til Jilin Trust ble delvis distribuert gjennom China Construction Bank, Kinas nest største bank. Det norske oljefondet hadde ved utgangen av 2012 investert 4 milliarder kroner i denne banken, tilsvarende en eierandel på 0,36 prosent. Oljefondet hadde ved utgangen av 2012 invester 37,8 milliarder kroner i det kinesiske aksjemarkedet, fordelt på 303 selskaper.

21 gruvearbeidere døde i Kina

Kina vil skattlegge kull

Gråmarkedet i Kina er en tidsinnstilt bombe (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.