Prisene på norske konsumvarer falt med 0,4 prosent fra mai til juni, viser tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem onsdag.

Sammenlignet med samme måned ifjor var prisene opp 2,1 prosent i juni.

Prisfall i juni
Ifølge SSB skyldes prisnedgangen fra mai til juni mest av alt at prisene på flyreiser falt med 12,6 prosent i juni. Det var prisene på innenlandsreiser som falt mest.

«Nedgangen i juni kan ses i sammenheng med at måleperioden i mai sammenfalt med langhelgene, og dette bidro til en sterkere prisvekst for mai enn vanlig», skriver SSB i en pressemelding onsdag.

Nedgang i strømprisene bidro også til den samlede prisnedgangen. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt 2,6 prosent fra mai til juni. Prisene på møbler og klær falt også, noe som ifølge SSB kan skyldes tilbudsaktivitet i juni. Et fall i prisene på teletjenester bidro også til å trekke den samlede prisveksten ned.

En oppgang i beregnet husleie for selveiere, som steg med 0,4 prosent fra mai til juni, bidro til å dempe prisnedgangen på månedsbasis. Feriereiser viste også en prisoppgang i samme periode på 2,6 prosent.

Prisoppgang fra fjoråret
Fra juni ifjor til juni i år steg imidlertid prisene på konsumvarer med 2,1 prosent. Oppgang i strømprisene var viktigste årsak. En oppgang i beregnet husleie for selveiere på 3,2 prosent og betalt husleie på 3,7 prosent bidro også til oppgangen fra ifjor.

Alkoholholdige drikkevarer og tobakk hadde en samlet prisvekst på 4,4 prosent. Prisene på restauranttjenester steg med 3,3 prosent, mens vedlikehold og reparasjon på verksted hadde en prisøkning på 4,1 prosent i samme periode.

I motsatt retning bidro klesprisene, som falt med 2,5 prosent fra juni ifjor til juni i år. Prisene på teletjenester sank med 2,8 prosent, det var særlig prisreduksjon på mobiltakster som bidro.

Viktig for Norges Bank
I finansmarkedene er man imidlertid mer opptatt av hvordan prisutviklingen påvirker utsiktene til den norske styringsrenten. På helt kort sikt kan dette blant annet få innvirkning på kronekursen.

I tillegg til å fortelle oss hvor mye mer eller mindre vi må betale for varer og tjenester, er prisveksten nemlig et helt sentralt mål for Norges Banks rentesetting. Sentralbanken har som oppgave å sikre en prisvekst som over tid er på rundt 2,5 prosent. For å isolere effektene fra avgiftsendringer og energipriser, som ofte varierer mye, ser sentralbanken gjerne på den underliggende utviklingen i prisveksten.

KPI-JAE, ofte omtalt som kjerneinflasjonen, er et mål på den underliggende prisveksten siden dette er konsumprisindeksen justert for avgiftsendringer og energipriser.

Fra mai til juni var kjerneinflasjonen ned 0,3 prosent, mens den på årsbasis var opp 1,4 prosent.

Ifølge Norges Banks siste utgave av «Pengepolitisk rapport» fra juni i år ventet sentralbanken at kjerneinflasjonen ville være på 1,5 prosent på årsbasis i juni.

Kronen styrkes
I valutamarkedet blir dagens inflasjonstall tolket som et argument for at det nå er mindre sannsynlig at renten kuttes i juni. Kronen styrkes mot både euro, dollar og pund onsdag formiddag.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener imidlertid at det fremdeles går mot rentekutt i september.

- Dagens tall er bare marginalt svakere enn Norges Bank hadde ventet, og bør dermed tolkes som nøytralt for rentesettingen. Vi holder fortsatt en knapp på at renten kuttes på neste møte i september, men det fordrer at kronen i månedene fremover styrker seg fra nivåene den har vært på i ukene etter rentemøtet, skriver Huagland i en oppdatering onsdag formiddag.

LES OGSÅ:

<b>Dyreste svenskekrone på nesten fem år</b>

<b>- Den norske kronen blir fullstendig knust</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.