Merkel fremmet ifjor en forholdsvis liberal linje i Europas flyktningkrise og erklærte seg stolt over at Tyskland mottok flyktninger «med vennlighet og åpenhet». Men etter 1,1 millioner kaotiske asylankomster i fjor er hun under betydelig press om innstramminger innad i Tyskland.
Det samme gjør seg gjeldende fra resten av Europa. Nå presses Merkels linje også fra Frankrike.
- Vi kan ikke si eller akseptere at alle flyktninger kan tas imot i Europa, sier statsminister Manuel Valls til BBC.
Budskap
Valls frykter migrasjonskrisen setter stabiliteten i europeiske samfunn i fare og tar til orde for et skarpere budskap utad enn det Merkel har stått for.
- Tyskland står foran en stor utfordring. Vi må hjelpe Tyskland. Men den første beskjeden vi må sende nå, er å si klart og tydelig at vi ikke kan ønske alle flyktningene velkommen i Europa, sier han.
- Fordi et budskap som sier «kom, dere er velkommen», forårsaker store endringer, fremholder den franske statsminister fra Verdens økonomiske forums møte i Davos.
Ledelse
Østerrike har også lagt press på Merkel.
Lederne i Wien har kunngjort et tak på antallet asylsøkere landet vil ta imot i år, noe som øver press på Merkel om å gjøre det samme.
Selv om hun har sagt hun ønsker å redusere årets ankomster betydelig, frykter Merkel ifølge Reuters at et makstall i praksis vil bety å stenge Tysklands grenser.
Hun har i stedet prøvd å presse de andre EU-landene til å anta større felleseuropeisk ansvar for migrasjonskrisen. Så langt spriker imidlertid EU-landenes håndtering.
- Det er stort behov for ledelse, men vi har mindre av det. Angela Merkel har vært feiret som dronningen av Europa, men hun er nå ikke i stand til å lede, sier Die Zeit-redaktøren Josef Joffe i Davos.
Hjemmebane
Merkel må samtidig håndtere et gryende asyl-opprør i egne rekker gjennom krav om strengere asylpolitikk fra en lang rekke partifeller og allierte.
Om lag 40 folkevalgte fra Merkels konservative parti CDU sendte henne tirsdag et brev hvor de ber om politisk kursendring.
En meningsmåling for avisa Bild viser dessuten at de konservative går tilbake med 2,5 prosentpoeng til 32,5 prosent. Partiet Alternativ for Tyskland, som vil stramme inn asylpolitikken og er kritisk til eurosamarbeidet, går fram 1 prosentpoeng til 12,5 prosent.
Begrense
Alt tyder på at migrasjonskrisen kommer til å fortsette i Europa i år. Bare fram til nå har over 35.000 migranter og flyktninger tatt sjøveien til Hellas. For hele januar ifjor var tallet 1.472 personer.
Nå snakker også den tyske presidenten Joachim Gauck om at det er viktig å kunne diskutere hvordan migrasjonen til Europa kan begrenses.
- En begrensende strategi kan være både moralsk og politisk nødvendig for å opprettholde en stats mulighet til å fungere, sa han fra Davos tidligere denne uken.
Les også:
Investorlegende advarer: Kollaps i Europa, hard landing i Kina og krise i Russland
Helge Lund ett skritt nærmere 400 millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.