BRUSSEL: Anders Anundsen og Fremskrittspartiet har fått hard kritikk i den norske valgkampen for sin stramme flyktningpolitikk. I Brussel, der justisminister Anundsen mandag kveld sitter i møte med EUs justisministre, er han mindre isolert.

Ifølge lekkasjer til avisen Guardian diskuterer ministrene forslag som sier lite konkret om å fordele allerede ankomne flyktninger, men mye om å hindre at det kommer flere.

Ifølge Guardian har ambassadører fra EU-landene diskutert seg frem til et forslag der et hovedpunkt er at EU skal finansiere store mottaksleire i Italia og Hellas, hvor nyankomne asylsøkere skal registreres og levere sine søknader. Migranter som leverer åpenbart «grunnløse» søknader skal returneres snarest mulig. EU er i ferd med å lage en liste over land som oppfattes som «sikre», blant dem landene på Balkan. Omtrent 40 prosent av asylsøkerne som i dag oppholder seg i Tyskland er fra Balkan. Å flykte fra fattigdom gir ifølge folkeretten ikke rett til asyl.

Neste skritt i EUs plan, igjen ifølge Guardian, er å bygge store leire i land utenfor EU – sannsynligvis i Nord-Afrika. De som har fått avslått sine søknader, men som av forskjellige grunner ikke kan returneres til sine hjemland, sendes dit. Dette kan minne om ordningene Australia har for båtflyktninger.

Ideen kan – svært teoretisk – være interessant i Norge. Det er spekulert i om asylsøkere, hvis det tettes i sør, vil forsøke seg på den «arktiske ruten». Norge er også ytterland i Schengen-området, med grense mot Russland.

I tillegg ble det i dag enighet om å styrke EUs grensevern med en kystvaktstyrke som skal gripe inn mot båter med menneskesmuglere. Å «sende båtene tilbake» har vært en belastende posisjon i norsk valgkampdebatt, men nå kan det bli EU-politikk.

Justisminister Anundsen ville før møtet mandag ettermiddag si lite konkret om Norges posisjoner, men ville avvente beslutningene EU-toppene fatter. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.