De to mennene fra Nøtterøy, Alexander Hagen og Kenneth Hovland, har opprettet selskapet «Den norske Flyktninghjelpen.» I annonser iblant annet VG og Aftenposten fredag ber de folk om å sende inn penger til «syriske krigsflyktninger».

– Vi gjør det for å hjelpe. Det har jo vært på nyhetene i flere måneder nå. Hvis vi har mulighet til å hjelpe, så vil vi det. Er det feil, spør Hagen til DN.

«Problematisk»

Flyktninghjelpen reagerer på at de har tatt et navn som ligner på deres, og betviler mennenes hensikter.

– Jeg har vært både i kontakt med Den Norske Flyktninghjelpen og innsamlingskontrollen i dag. Når et selskap velger et navn som er så likt vårt, er det problematisk. Det fordrer at vi undersøker om det er en reell hjelpeorganisasjon. Vi må også forsikre oss om at vi vet hvem pengene går til, og at det ikke kan misoppfattes blant folk flest hvem som er mottageren av pengene, sier Harriet Rudd, leder for samfunnsavdelingen i Flyktninghjelpen.

– Hva er grunnen til navnevalget, Hagen?

– Fordi vi skal starte et nytt, norsk flyktningmottak, som skal være for å hjelpe flyktninger i Norge. Den norske flyktninghjelpen, svarer han.

– Hvor skal dere opprettet mottaket?

– Jeg har ikke tenkt på hvor vi skal ha det. Vi har sett litt på hoteller rundt omkring i Norge, svarer han.

– Hvor mye penger har dere fått inn så langt?

– Vi vet ikke, vi hadde første annonse på trykk i dag, svarer han.

Hagen forteller at de har sendt en henvendelse om registrering til Innsamlingskontrollen.

– Er dere tilstede i nærområdene, som Libanon og Jordan?

– Vi skal hjelpe dem der det trengs. Vi har ikke noen ute i felt ennå, vi har akkurat startet opp, sier jeg.

– Hvor går pengene folk sender til dere?

– Da vil de kanskje gå til et flyktningmottak i første omgang. Det flyktningmottaket vi skal kjøpe, svarer han.

– Hva sier dere til kritikere som mistenker at dere ikke har til hensikt å støtte flyktninger?

– Det vil vise seg hvis det er svindel, og så vil det vise seg hvis det ikke er svindel. Vi må jo få en sjanse. Og hvis det er svindel, så vil vi jo selvfølgelig få straff for det. Det er vi ikke interessert i. Jeg har jo gått frem med eget navn og bilde og alt mulig, sier Hagen.

Den Norske Flyktninghjelpens annonse i VG 27. november. Foto: Ida von Hanno Bast
Den Norske Flyktninghjelpens annonse i VG 27. november. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
Den norske flyktninghjelpen ble registrert i enhetsregisteret 3. november i år. Styreleder er Alexander Hagen, nestleder er Arne Wiggo Wiklund og styremedlem er Kenneth Hovland.

På deres hjemmeside dnfh.no kan brukeren klikke på knappene «Hvordan hjelp?» og «Våre bidrag», men uten at noen ny informasjon dukker opp. Klikker man på «Gi donasjoner» kommer man derimot til en side med all nødvendig informasjon for å sende penger, men ikke hva de går til. Den norske flyktninghjelpen forsikrer imidlertid at «90% av de innsamlede midlene kommer flyktningene til gode gjennom direkte hjelp.»

Den norske flyktninghjelpen har en egen instagramside med tre bilder, hvorav alle er hentet fra andre kilder. De har også en facebookside, også her uten egne bilder, og der kommentarer om at navnet til forveksling ligner Flyktninghjelpens ikke blir besvart, men blir slettet.

Vurderer politianmeldelse

Flyktninghjelpen har aldri opplevd at et selskap har tatt et navn som ligner så mye på deres eget.

– Vi har heldigvis aldri opplevd det. Dette er første gang vi har kommet i en situasjon der mange har misforstått om det er oss eller en annen organisasjon. Mange har kontaktet oss i dag per telefon og på Facebook, fordi de var usikre på hvilken organisasjon det er, sier Rudd.

– Frykter dere svindelforsøk?

– Vi kan ikke bevise eller motbevise det. Vi kan bare gjøre undersøkelser, derfor har vi tatt kontakt med de som står bak organisasjonen, samt innsmalingskontrollen som har rutiner for å følge organisasjoner som samler inn penger. Oppdager vi at dette er bevisst svindel, vil vi politianmelde det, sier Rudd.

– Hvordan kan dette påvirke givergleden?

– Folk viser stor giverglede. Men det er viktig at vi har et seriøst innsamlingsmarked hvor alle som gir penger kan være sikre på at pengene kommer dit de skal. Da må vi alle sammen være på vakt og undersøke når ting kan virke rart, svarer hun.

– Hagen sier han vurderer anmeldelse for trakassering?

– Vi har en plikt til å undersøke hvem de er og hvem de samler inn penger til, svarer hun.

Daglig leder Børre Hagen i Innsamlingskontrollen advarer givere mot å gi penger til ukjente organisasjoner.

– Vi har ikke registrert denne organisasjonen, og vil undersøke dette nærmere. Hvorfor har de valgt et navn som ligger så tett opp til Flyktninghjelpen? Vi advarer givere mot å gi til organisasjoner de ikke kjenner, sier Hagen.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.