Afrikas største økonomi, Nigeria, er i dyp krise.
Det fører til at stadig flere nigerianere bruker kriminelle smuglernettverk for å reise til Europa, ofte med livet på spill og ofte uten mulighet for å få lovlig innpass i europeiske land.
I tillegg fortsetter andelen migranter fra andre afrikanske land til Europa å øke (se faktaboks). Mange reiser fra land med små sjanser til å få godkjent asyl eller flyktningstatus når de ankommer Europa. Da får de heller ikke pengestøtte eller et sted å bo, i motsetning til migranter fra krigsherjede land som Syria og Irak.
Europeiske politimyndigheter frykter på grunn av dette en større risiko for ulovlig aktivitet og en mer utbredt bruk av kriminelle nettverk.
- Man ser at mange av disse beveger seg inn på det svarte arbeidsmarkedet, som fører til en oppblomstring av sosial dumping, svart arbeid og utnyttelse av sårbare personer, sier sambandspolitiadvokat Richard Christoffersen i Eurojust i Nederland til DN.
Christoffersen har i flere år jobbet med organiserte kriminelle nettverk tilknyttet menneskesmugling og migrasjon. Eurojust er et EU-organ som jobber med kriminelle saker på tvers av landegrenser i Europa.
«Vanvittig»
Det er den verste økonomiske krisen i landet på flere tiår som bidrar til å sende stadig flere nigerianere på flukt mot Europa.
Tirsdag 19.juli nedjusterte Det internasjonale valutafondet (IMF) sine anslag for Nigerias økonomi med hele 4,1 prosentpoeng. IMF venter at den kriserammede økonomien skal synke med 1,8 prosent i 2016. Så sent som i april i år anslo fondet en økonomisk vekst på 2,3 prosent.
2016 vil i så fall bli det første året med negativ økonomisk vekst i Nigeria på over 20 år.
Nigerias inflasjon, altså prisveksten på varer og tjenester i landet, nådde nylig 16,5 prosent. Det er det høyeste nivået siden 2005 og mer enn en dobling siden starten av året ifølge tall fra Bloomberg.
- Det er en helt vanvittig inflasjon. Prisnivået i landet gjør at folk flest sliter veldig, sier Nigeria-forsker Camilla Houeland ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Hun har fulgt Nigeria tett i mange år, og forsker blant annet på politikken rundt landets oljeøkonomi. Houeland tror den forverrede økonomiske situasjonen i landet har bidratt til at flere nigerianere nå prøver lykken i Europa.
- Det er veldig mye dyrere å være nigerianer i dag enn før, sier hun.
Oljekrise
Gjentatte angrep på Nigerias oljeproduksjon av ulike militsgrupper har ført til at oljeproduksjon i landet har stupt. Det er dramatisk for et land der petroleumssektoren tradisjonelt utgjør over 90 prosent av eksportinntektene.
Nigeria produserer nå omlag 1,1 millioner fat per dag ifølge nigerianske myndigheter. Det er det laveste siden 1980-tallet.
I tillegg til oljekrisen kjemper myndighetene i landet en dyr og vanskelig kamp mot militsgruppen Boko Haram, som har sverget troskap til terrororganisasjonen som kaller seg Den islamske staten (IS). Gruppen har over langt tid okkupert et landområde på størrelse med Belgia nord i landet og drevet millioner på flukt.
«Europas glemte krise»
Av flyktningene som kom til Europa i 2015 har 90 prosent brukt kriminelle smuglernettverk, som dro inn 60 milliarder kroner på menneskesmugling i 2015. Det kommer frem i en oppdatert rapport om flyktningkrisen fra de internasjonale politisamarbeidene Europol og Interpol i mai.
Les DNs reportasje om menneskesmuglingen over Middelhavet her: Fluktens profitører (DN+)
Ifølge Christoffersen har Eurojust, som jobber sammen med Europol om kriminalitet knyttet til flyktningkrisen, sett en bekymringsfull økning i ulovlig aktivitet både fra 2014 til 2015, og så langt også inn i 2016. Mye av dette skyldes ifølge Christoffersen den større andelen migranter som ikke får flyktningstatus eller innvilget asyl.
- Det er særlig innen utnyttelse av mindreårige barn vi ser en økning. Vi er særlig bekymret over antallet enslige mindreårige som kommer til Europa som flyktninger. Innrapporterte tall på barn som forsvinner fra asylmottakene er høye, og det er grunn til å tro at mange av disse blir rekruttert av kriminelle nettverk, sier Christoffersen.
Ifølge FNs høykommissær for flyktninger er omtrent 16 prosent av alle flyktninger så langt i år barn som reiser alene.
På kommentarplass kaller den britiske avisen Financial Times flyktningkrisen for «Europas glemte krise». Terrorangrep i Europa, det feilslåtte kuppforsøket i Tyrkia og fastlåste flyktningforhandlinger i EU ventes å gjøre situasjonen enda verre for de som flykter fra krig og fattigdom for å prøve lykken i Europa.
Les mer om flyktningsituasjonen og Nigeria-krisen på DN.no:
- Skummer milliarder på flyktningkrisen
- - Det er pengestrømmen som bekymrer oss
- Da han sluttet å betale militsgruppene, lammet de oljen
- Korrupsjonsskandaler, forsvunne oljemilliarder og Panama-avsløringer rammer Afrikas største økonomi
- Denne ukjente militsgruppen skal stå bak angrepene som sendte oljeprisen over 50 dollar fatet
Les også:
Sluttpakken til Sigrid (30) skal brukes til å bygge buffer
Medisinstudiet ved UiOhar landets høyeste karakterkrav, men studieledelsen er usikker på om den slipper inn de beste legene: Vil ikke bare ha de skoleflinke (DN+)
Nordmenn lar sparepengene forsvinne i banken (DN+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.