Nevn «formuesskatt» for Bjørn Kjos, og sjefen og storaksjonæren i flyselskapet Norwegian smeller til:
– Du er dum hvis du satser på industri, man bør heller kjøpe villa og stor hytte.
Kjos viser til at ligningsverdien av eiendom er mye lavere enn markedsverdi. Hans Norwegian-aksjer derimot skattlegges basert på børskurs, noe som gir ham en ligningsformue på 966 millioner kroner.
– De som satser på å bygge opp arbeidsplasser får svi. Jeg tror aldri det var tilsiktet, sier han til Dagens Næringsliv.
Tapere og vinnere
Selv om formuesskatten er skjerpet, er det enkelte rikinger som kommer mye bedre ut enn andre.
* Kjos er en av taperne som har hoveddelen av sin formue knyttet til børsnoterte aksjer. Her er ligningsverdien lik markedsverdi av aksjene. For denne kategorien rikinger vil ligningsformue ikke avvike noe særlig fra reell netto formue.
I denne kategorien finner vi næringslivsprofiler som Kjell Inge Røkke, som er storeier i Aker, og Stein Erik Hagen, som er storeier i Orkla.
* Vinnerne er de som driver ikke-børsnoterte virksomheter. For slike virksomheter er det selskapets eiendeler, som eiendom, driftsmidler og kontanter, som danner grunnlag for ligningsformuen. Ligningsverdien av eiendom er langt lavere enn reell markedsverdi. Det innebærer at ligningsverdien av privateide bedrifter blir svært lav, betydelig lavere enn den bokførte egenkapitalen.I denne kategorien finner vi blant andre Olav Thon, som er Norges største innen eiendom, Petter Stordalen, som eier hotellkjeden Choice og en drøss hotelleiendommer privat, og Rema 1000-eier Odd Reitan, som også driver butikk på betryggende avstand fra Oslo Børs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.