Nå krever sikkerhetsrådet full tilgang til ulykkesstedet hvor tre nederlandske identifiseringseksperter allerede er framme hvor Malaysia Airlines-flyet styrtet forrige uke.

De 15 medlemmene i Sikkerhetsrådet godkjente mandag kveld resolusjonsforslaget som ble lagt fram av Australia og behandlet i New York mandag kveld.

28 av de 298 menneskene som mistet livet, var australske statsborgere.

BAKGRUNN: Flystyrten i Ukraina

I resolusjonen krever FNs sikkerhetsråd at væpnede grupper i Øst-Ukraina legger til rette for «trygg, sikker, fullstendig og ubegrenset tilgang» til stedet hvor flyet krasjet.

Samtidig ble rådet enstemmig enig om å kreve at de ansvarlige for nedskytingen, stilles til ansvar.

Sikkerhetsrådet samlet seg først sist fredag, dagen etter hendelsen, til krisemøte om Ukraina. Rådet kom med en uttalelse der medlemmene ba om en full internasjonal gransking, men sikkerhetsrådet har inntil nå ikke klart å bli enige om noen resolusjon.

Vil garantere for sikkerheten

De nederlandske ekspertene ønsket ikke å uttale seg om arbeidet mandag morgen.

En kilde i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) sier nederlenderne skal undersøke likene som de prorussiske separatistene har fraktet til et tog med kjølevogner.

Russlands president Vladimir Putin oppfordrer separatistene til å gi granskerne beskyttelse og tilgang til ulykkesstedet.

– Alt må gjøres for å garantere sikkerheten for de internasjonale ekspertene ved stedet der tragedien skjedde, sa Putin i en uttalelse på russisk TV mandag.

Skylder på brutt våpenhvile

Presidenten sa videre at ulykken ikke må brukes til å fremme «egoistiske politiske motiver».

Samtidig gjentok han at ulykken aldri ville skjedd dersom Ukraina ikke hadde endt våpenhvilen og gjenopptatt militæroffensiven mot opprørerne øst i landet.

En representant for separatistene sier de vil bistå ekspertene og gi dem tilgang til toget med 192 lik og 8 likdeler.

– Vi venter på at ekspertene skal komme og bestemme hvor vi skal sende toget, sier opprørsleder Sergej Kvataradze.

 

LES OGSÅ: - Min første tanke var at dette var for godt til å være sant

Produksjonen gjenopptas på Njord A(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.