Bilder av vraket viser at flyet ble gjennomboret på flere steder fra utsiden. Dette førte til at flyet brakk opp i flere deler før det traff bakken, ifølge rapporten.
Etterforskerne har ikke funnet bevis for at styrten skyldtes tekniske feil ved flyet eller feil fra besetningen. Flyet var flydyktig da det tok av fra Amsterdam og besetningen var erfaren og kvalifisert, ifølge rapporten.
Forsvant plutselig
Ifølge etterforskerne forklarer «høyenergiobjektene» hvorfor flyet helt uventet forsvant fra radaren, og hvorfor ferdskriveren helt plutselig sluttet å registrere data.
Det nevnes ikke noe om raketter i rapporten, men de svarte boksene viser en helt normal flygning fram til styrten. Rapporten deler heller ikke ut skyld til noen av partene for flystyrten. En egen kriminaletterforskning blir gjennomført fra Haag.
Den foreløpige rapporten baserer seg på informasjon fra ferdskriveren, satellittbilder og bilder fra vrakstedet.
Peker på Russland
Malaysian Airlines flygning MH17 var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det styrtet 17. juli i nærheten av Donetsk i Øst-Ukraina, som er kontrollert av prorussiske opprørere. Alle de 298 personene om bord mistet livet.
192 av de 298 omkomne i ulykken var nederlandske, mens 28 var australske.
Prorussiske separatister anklages for å ha skutt flyet ned, mens Russland har blitt beskyldt for å ha utstyrt opprørerne med bakke-til-luft-raketter som gjorde nedskytingen mulig. Russland har avvist anklagene.
BBC meldte mandag at tre sivile øyenvitner i området sier de har sett et russiskprodusert BUK rakettsystem i nærheten av vrakstedet noen få timer før flystyrten. Opprørerne nekter for at de har disponert slike våpensystemer.
– Vi så rakettsystemet bli tatt av en lastebil. Da motorene ble startet opp fylte eksos hele torget, sier et øyenvitne i byen Snezjnoye.
Nederland har fått ansvaret for den internasjonale granskningen av flyulykken. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.