Da de to statslederne talte til FNs hovedforsamling mandag, gjorde USAs president Barack Obama det helt klart at han ikke kan støtte en løsning der Syrias president Bashar al-Assad blir sittende ved makten. Russlands president Vladimir Putin var samtidig like klar på det vil være en enorm feiltakelse å ikke samarbeide med Assad i kampen mot ekstremistgruppen IS.

Putin gikk også langt i å legge skylden på Vesten for framveksten av opprørsgrupper og kaoset som har oppstått i regionen.

Midtøsten-forsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt i Bergen mener imidlertid at ingenting av det som ble sagt i talene tilsier at USA og Russland ikke skal klare å samarbeide om å løse Syria-krisen.

For å berolige

– Obama kan være så tydelig i talen sin fordi USA den siste tiden har nærmet seg Russland på to viktige punkt: De har gått bort fra å kreve Assads avgang før forhandlingene kan starte, og de har for første gang sagt seg villig til å snakke med Iran. Derfor må man forstå talen som et sterkt behov for å berolige sine allierte og opprørerne i Syria om at han ikke har endret syn på Assad om at han ikke er fremtidens mann, sier Selvik til NTB.

– Putin på sin side sier heller ikke at han krever at Assad skal fortsette ved makten i fremtiden. Russland har sagt de kan være med og forhandle om Assads rolle i en overgangsfase, men at han må være med rundt bordet når det skal forhandles. Ellers ville man ikke fått med Iran, og alle vet at det ikke finnes noen løsning i Syria uten Iran, sier Selvik.

Felles interesser

Selvik mener talene signaliserer at begge parter ønsker å legge til rette for en tredje runde med samtaler om Syria.

– USA og Russland har en del felles interesser i Syria. Det gjelder kampen mot IS, at man ikke ønsker et kaotisk regimefall i Damaskus og, som nylig har blitt uttrykt fra USAs utenriksminister John Kerry, de deler et mål om et sekulært Syria, sier Selvik.

For Russland kan et konstruktivt samarbeid om Syria også være en vei inn i varmen igjen i det internasjonale samfunnet etter sanksjonsregimet landet har vært utsatt for siden det annekterte Krim-halvøya i fjor.

Les også: Stoltenberg: - Et budskap vi ikke kan akseptere  
- Ser dere nå hva dere har gjort?
Vil samarbeide om Syria

Se DN Tv: Han avslørte VW-jukset

Dan Carder avslørte VW-jukset.
Professor Dan Carder trodde det var noe galt med måleutstyret da han så resultatene fra Volkswagen-testen. Det var det ikke.
02:43
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.