Sjefen for Statens pensjonsfond utland (oljefondet), Yngve Slyngstad, nærmest rister på hodet over kritikken mot fondet, skriver Dagens Næringsliv.
Én måned etter at tre av verdens fremste finansprofessorer la frem sin omfattende rapport om den såkalte aktive forvaltningen i fondet, har flere norske finansfolk kommet med sine tolkninger av resultatene i verdens nest største fond:
Legg ned den aktive forvaltningen. Erstatt forvalterne med datamaskiner. Avkastningen vil bli «noenlunde» den samme - men langt billigere, ifølge kronikker i DN denne uken.
- Kan bli dramatisk
- Det er en feilaktig fremstilling og en feiltolkning av professorenes rapport å hevde at dette skal være en kritikk av forvaltningen vår så langt. Snarere er det et forslag om mer aktiv forvaltning av systematisk risiko fremover, sier Slyngstad.
Oljefondsjefen advarer tvert imot om at resultatet kan bli dramatisk dersom fondet tvinges til kun å herme etter børsutviklingen, såkalt indeksforvaltning.
- Vi tror det blir en dårligere organisasjon, mindre avkastning og høyere risiko. Vi tror faktisk vi må ha en organisasjon med kompetanse og innsikt. Å være en av verdens største investorer med lukkede øyne, er vanskelig å anbefale, sier Slyngstad.
-Mye penger
Fondets eget mål er en årlig meravkastning på 25 basispunkter. Per tredje kvartal hadde det oppnådd 21 basispunkter. Én prosent består av 100 basispunkter.
- Man kan godt kalle bidraget lite, men det blir faktisk seks milliarder kroner i året. Det oppfatter vi som mye penger, sier Slyngstad.
Ikke egeninteresse
I 2008 betalte oljefondet en halv milliard kroner i suksesshonorar til innleide forvaltere. Også internt i organisasjonen får forvaltere tildels store bonuser. Kritikere hevder at oljefondet derfor har betydelig egeninteresse av å bevare den aktive forvaltningen.
- Det er en feillesning. Det er ingen automatikk i at man får stor bonus hvis man er aktiv forvalter. Det kan like gjerne være tradere, indeksforvaltere, risikostyrere som får de største bonusene. Vi som skriver dette brevet har heller ingen strukturelle incitamenter for å opprettholde dagens ordning. Selv har jeg fastlønn. Det er et sidespor å tro at det er bonusordninger som driver vår argumentasjon, sier Slyngstad.
Onsdag presenterer professorene sine funn på en konferanse i Oslo. Slyngstad ser frem til debatten, som vil munne ut i en stortingsbehandling til våren.
Les også:
Oljefondet skaper "ekstremt lite"
Vi har 2.591 milliarder på bok
Så stort burde oljefondet egentlig vært
Spetalen: De tar for stor risiko
- Oljefondet gjør alt for å skjule sannheten
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.