Slik var vår løpende dekning av utviklingen i finansmarkedene tirsdag 9. august 2011:
18.29 Spania og Italias lånekostnader fortsetter å falle. Renten på tiårige italienske statsobligasjoner faller med 11 basispunkter til 5,18 prosent i kveld etter å ha vært nede i 5,08 prosent tidligere på dagen - det laveste siden 6. juli i år. Forskjellen til tyske obligasjoner med tilsvarende løpetid falt til 281 basispunkter.
Spansk gjeld med 10 års løpetid ble handlet til en rente helt ned mot 4,98 prosent - det laveste nivået siden desember ifjor. I kveld er renten 5,08 prosent, en nedgang på åtte basispunkter siden igår.
Ifølge markedsaktører som Bloomberg News har snakket med fortsatte ECB støttekjøpene av italienske og spanske statsobligasjoner. Støttekjøpene ble innført etter at rentene på begge lands gjeld nådde faretruende høye nivåer mot slutten av forrige uke.
18.18 Den norske tremåneders pengemarkedsrenten (nibor) stiger tre basispunkter til 3,14 prosent.Dette er renten bankene må betale for å låne penger av hverandre. Det er denne renten sentralbanken forsøker å styre ved å endre styringsrenten. Dersom renten stiger på grunn av andre forhold enn endring (eller forventning om endring) i styringsrenten, vil det isolert sett være mindre behov for sentralbanken å heve renten.
I tidler med turbulens kan pengemarkedsrenten stige fordi bankene kan bli mer tilbakeholdne med å låne til hverandre.
Renten er viktig fordi den danner grunnlaget for hvilken rente mange bedrifter har på sine lån. Den danner også bunnen for hvilken rente du betaler på boliglånet ditt.
18.00 Oljeprisene hentet seg markert inn mot slutten før aksjehandelen ble avsluttet på Oslo Børs. Nå er et fat nordsjøolje med levering i august opp 1,16 dollar til 104,90 dollar etter at prisen falt under den psykologiske grensen på 100 dollar i løpet av nattens handel.
Oljeprisen ble tidligere i dag tynget av at oljekartellet Opec, som kontrollerer 40 prosent av oljeleveransene i verden, kuttet prognosen for veksten i oljeetterspørselen.
Financial Times forklarer også nedgangen tidligere i dag med at de kinesiske inflasjonstallene, som viste at inflasjonen var på 6,5 prosent i juli, potensielt hindrer sentralbanken å sette ned renten.
17.53 Kronen er svekket i løpet av dagens handel. Ifølge Bloomberg News skyldes det spekulasjoner om at Norges Bank kommer til å la være å heve renten i morgen. I løpet av dagen har kronen falt rundt 1,15 prosent mot euroen og en euro koster nå 7,8559 kroner. Mot dollaren er fallet 0,77 prosent til 5,5166 kroner for en dollar.
17.35 Hovedindeksen på Oslo Børs endte i pluss for første gang på de åtte siste handelsdagene. Dagens oppgang ble til slutt på 1,06 prosent. Daglig leder Anders Skar i Nordnet forteller til DN.no at nettinvestorene nå er på bunnfiske.
Etter dagens oppgang er hovedindeksen ned 17,5 prosent siden børsfallet startet fredag 29. juli. Grafen til venstre sier vel alt om hvor dramatisk utviklingen har vært de siste handelsdagene.
15.56 De amerikanske børsene stiger fra start. Dow + 1,16 %, Nasdaq + 1,70 % og S&P 500 + 1,56 %
15.23 Førindeksene i USA indikerer at børsene vil stige fra start. Mye kan imidlertid forandre seg i forbindelse med rentemøtet i kveld.
13.46 Og så snudde Oslo Børs ned igjen. Hovedindeksen faller 0,5 prosent.
13.38 Flere av de store børsene i Europa har også snudd opp. I USA venter investorene en positiv børsåpning. Førindeksen for den brede S&P 500-indeksen er i nå opp mer enn to prosent.
13.23 Hovedindeksen er i pluss igjen. Indeksen stiger 0,55 prosent til 346,20 poeng. Oppturen kommer samtidig som oljeprisen er i ferd med å nærme seg gårsdagens sluttnotering. Et fat nordsjøolje med levering i september er ned 0,20 dollar til 103,53 dollar.
12.31 Verdien av Statens pensjonsfond utland, mer kjent som oljefondet, har falt markert tilbake på grunn av markedsuroen. Ifølge Norges Bank Investment Management, som forvalter fondet, er det nå verdt like i underkant av 2.900 milliarder kroner. Ved utgangen av første kvartal var verdien 3.102 milliarder kroner.
Verdien av fondet kommer frem i en teller på NBIMs nettsider. Les mer om hvordan den løpende utregningen blir gjort.
11.53 Rente- og valutastrateg Bjørn Roger Wilhelmsen mener de siste ukenes børsfall nå kan karakteriseres som et krakk. Han tror den internasjonale turbulensen vil få konsekvenser for verdensøkonomien, uansett om det skulle vise seg å være en overreaksjon eller ikke.
"Det er sjeldent vi ser så mange dager med så kraftige fall. Det er utrolig spesielt"
11.48 Oljeprisen snur litt opp igjen og demper nedturen på Oslo Børs noe. Nordsjøolje med levering i august handles nå til 101,55 dollar fatet. Prisen har sving mellom 103,85 og 99,08 dollar i tirsdagens handel. Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 2,6 prosent til 335,31 poeng.
10.36 I Frankfurt faller Dax-indeksen nå 5,5 prosent.
10.20 Den tyske regjeringsrådgiveren Christoph Schmidt sier tirsdag at det ikke vil være akseptabelt å tillate at Italia eller Spania får finansiell støtte fra den europeiske finansielle stabilitetsfasiliteten (EFSF). Han mener landene kan hjelpe seg selv.
10.17 Det ser ut til å bli nok en tung dag på europeiske børser. Hovedindeksen på Oslo Børs faller 3,5 prosent. I London er FTSE-indeksen ned 2,9 prosent, mens Dax-indeksen i Frankfurt faller 3,17 prosent.
10.05 USAs statseide boliglånsinsstitusjoner, Freddie Mac og Fannie Mae, ble mandag nedgradert av Standard & Poor's. Se video
09.54Hovedindeksen på Oslo Børs faller nå 3,8 prosent til 331,36 poeng.
09.44 Kronen svekkes tirsdag morgen. En euro koster i skrivende stund 7,82 kroner, et britisk pund koster 9,0 kroner og en dollar 5,50 kroner. Flere valutakurser finner du her.
09.40 Hovedindeksen har snudd kraftig ned igjen etter en snartur i positivt terreng. Følg den løpende utviklingen i DN Finans.
09.27 Sjefanalytiker Alan von Mehren i Danske Bank tror den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kommer til å lansere en ny runde med stimulanser på kveldens rentemøte. Argumentene er som følger:
1. Veksten i USA vil bli markert lavere enn Fed anslo i juni i år.
2. Arbeidsledigheten er veldig langt fra målet og kommer ikke ned.
3. Finanspolitisk innstramming i de kommende årene gjør at Fed er den eneste institusjonen som kan støtte veksten ytterligere og motvirke tregheten i økonomien.
4. Det må handling til for å bekjempe tillitskrisen i markedene.
09.24 Hovedindeksen på Oslo Børs faller 0,3 prosent. Flere av de store børsene i Europa er fortsatt i pluss.
09.21 Oslo Børs faller tilbake mot gårsdagens sluttnotering. Hovedindeksen var en svipptur ned i negativt terreng, men er opp 0,1 prosent nå.
09.16 Italienske og spanske statsrenter falt med rundt ett prosentpoeng etter at Den europeiske sentralbanken ECB startet støttekjøpene mandag. Ifølge Reuters anslår meglere at det ble gjort støttekjøp for rundt to milliarder euro. Rentene fortsetter nedover tirsdag formiddag. Den italienske tiårigen faller syv basispunkter til 5,22 prosent, mens den spanske faller åtte basispunkter til 5,07 prosent.
09.10
Utviklingen i hovedindeksen etter ti minutters handel tirsdag: Hovedindeksen opp 0,6 prosent. I Tyskland stiger Dax-indeksen én prosent, mens de amerikanske førindeksene antyder at børsene vil åpne opp mellom 1,2 og 1,4 prosent i ettermiddag.
Les mer i børskommentaren: Jojo-utvikling på Børsen
09.06 Hovedindeksen snur opp igjen etter det krafige fallet innledningsvis. Flere av de store børsene i Europa åpner i pluss. Hovedindeksen er nå opp 0,4 prosent til 345,84 poeng.
09.02 Hovedindeksen er nå ned 19,6 prosent i løpet av de åtte siste handelsdagene. Et krakk omtales ofte som et fall på 20 prosent eller mer i løpet av kort tid.
09.00 Hovedindeksen på Oslo Børs faller mer nærmere 1,7 prosent fra start.
08.21 "En duft av oktober 2008", skriver sjefstrateg Carl Hammer i morgenrapporten fra SEB tirsdag. SEB anslår nå at det er 25 prosent sjanse for en resesjon i USA. Hammer mener utviklingen i verdens aksjemarkeder ligner finanskrisen høsten for snart tre år siden. VIX-indeksen, som måler volatiliteten i markedet, steg i går til 48 . Under finanskrisen fungerte indeksen som et fryktbarometer. Den gangen steg indeksen til over 80.
08.16 Nikkei-indeksen i Tokyo endte ned 1,7 prosent tirsdag.
07.59 Nedgangen i amerikanske statsrenter fortsetter, til tross for at landet mistet toppratingen hos S&P fredag kveld. Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets kommenterer utviklingen i morgenrapporten fra DnB Nor Markets:
"Etter nedgraderingen av USAs kredittverdighet skulle en kanskje vente at statsrentene ville stige, noe de også gjorde fredag. Men i går falt 10-års statsrenter med 22 basispunkter til 2,34 prosent. Utover natten falt denne renten videre i andre markeder. Renten på amerikanske toårs statslån falt til lave 0,23 prosent, nok et tegn på at det ikke er særlige forventinger til renteøkning på flere år".
07.49 Nikkei-indeksen i Tokyo snur markert opp mot slutten av handelen. Indeksen er nå ned 1,7 prosent etter å ha vært ned 4,4 prosent tidligere i handelen.
07.33 Det globale børsraset fortsetter på asiatiske børser tirsdag morgen. I Hong Kong er Hang Seng-indeksen ned mer enn seks prosent litt før klokken halv åtte. På Tokyo-børsen raste Nikkei-225-indeksen 4,4 prosent midt på dagen lokal tid. Utover dagen roet imidlertid nervene til investorene i Japan seg en smule, og klokken 07 norsk tid var Nikkei ned 2,28 prosent til 8889,89 poeng.
07.22 Oljeprisene har falt markert tilbake. Nordsjøolje med levering i september var under hundre dollar fatet i løpet av natten. I morgentimene tirsdag handles et fat til rundt 101,5 dollar. Det er en nedgang på 4,4 dollar fatet siden Oslo Børs avsluttet aksjehandelen mandag.
I løpet av den siste måneden har den rullerende frontkontrakten (olje med levering en måned frem i tid) for nordsjøolje falt mer enn 16 dollar fatet. Frontkontrakten for den amerikanske referanseoljen WTI faller rundt tre dollar i dag til 78,28 dollar fatet.
07.21 Mandag var den verste dagen på Wall Street siden høsten 2008. Alle de tre toneangivende aksjeindeksene falt mer enn 5,5 prosent, med den brede S&P-indeksen ned 6,6 prosent. President Barack Obamas forsvarstale for amerikansk økonomi gjorde lite for å roe nervøse investorer.
Indeksene (sluttkurser mandag)