Detaljomsetningen steg videre i april og utviklingen har så langt i år vært sterkere enn det mange økonomer og Norges Bank har ventet.

Utviklingen i forbruket er i tråd med oppfatningen til Christian Raae (32).  DN møter han på trilletur med datteren Hillevi (1) på Grünerløkka i Oslo. Kammeraten Ole André Sannes (35) er også med på trilleturen sammen med sin datter Ebba (1).

Begge mistenker at mange nordmenn «hviler seg» litt på en lav boliglånsrente.

- Jeg tror ikke mange tenker over at de faktisk skal tåle et rentenivå på ni-ti prosent i dårlige tider. Dermed tenker de heller ikke særlig over forbruket, sier Raae.

Ingen av dem har inntrykk av at nordmenn hverken har blitt mer sparsommelige eller holder lommeboken tettere til brystet enn før.

- Nordmenn bruker nok like mye penger, men har begynt å shoppe annerledes. Jeg tror folk har blitt lei av å handle hos billigkjeder, og at de i større grad heller sparer til færre og dyrere ting, sier Raae.

Sannes er enig.

- Selv har familien min og jeg tatt et bevisst valg om å være fornuftige når det kommer til lån og risiko. Vi bruker like mye penger på varer og tjenester nå som før, men føler vi at vi har kontroll og kan sove godt om natten ettersom boliglånet ikke er skyhøyt, sier Sannes.

Optimistiske

Selv om veksten i forbruk har vært sterkere enn ventet, er det for tidlig å omtale utviklingen som noen kjøpefest, mener senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Mange har opplevd en høy inntekstvekst tidligere år, uten at alt har gått til forbruk. Det tyder på en sterkere økning i sparingen enn vi i utgangspunktet har trodd, og da er det ikke utenkelig at handlelysten plutselig løsner. Det er nok det vi ser nå.

Bruce forklarer at gjeldsveksten er ganske høy, og at mye av sparingen dermed har havnet som egenkapital i boliger.

- Når optimismen stiger, ser vi ofte at folk kjøper seg bolig. Dermed kan tallene ha kombinasjon med den gode omsetningen i boligmarkedet.

Det stemmer også godt med SSBs beregninger som viser høyest omsetning i butikker som selger byggevarer, jernvarer og fargevarer Også dagligvarebutikker og spesialforretninger som selger nærings- og nytelsesmidler, opplevde oppgang fra mars til april.

Selgere av sports- og fritidsutstyr er derimot taperne, med en nedgang i omsetningen.

Påvirker Norges Bank

Totalt har omsetningsveksten fra mars og april vært på 0,8 prosent. Dersom utviklingen fortsetter, vil det kunne påvirke Norges Bank og eventuelt fremskynde en renteøkning, mener Bruce.

- Det ligger an til at forbruksveksten kan bli høyere enn 1,75 prosent som Norges Bank har kalkulert med i sine anslag - dersom vi ikke får en bråstans i forbruket. Da kan anslaget bli oppjustert, og følgelig kan renten bli satt opp. Men det er for tidlig å konkludere med ettersom flere faktorer kan trekke i motsatt retning. Vi venter blant annet i spenning på investeringstellingen for investering i oljesektoren. Det kan bli en viktig faktor, tror Bruce.

En innhenting

Det er Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets er enig i.

- Vi ser at forbrukstallene har tendens til å svinge gjennom året. Antagelig er det en innhenting etter nedgangen i fjor som viser seg. Totalt i år har vi tro på en noe høyere forbruksvekst, kanskje et halvt prosentpoeng høyere enn hva Norges Bank anslår, sier Aamdal.

- Dersom vi sammenligner med tidligere år, hvordan er veksten i år?

- Det avhenger av hvordan man beregner tallmaterialet. Årstakten viser at veksten er på over seks prosent. Vi må nesten to år tilbake for å finne like høy vekstrate, men det er lett å få slike rater når vi er inne i innhentingsperioder. Erfaringsmessig er det betydelige svingninger i detaljomsetningen, og jeg tror ikke denne veksten vil vedvare.

Aamdal mener veksten vil stabilisere seg på rundt 2,5 prosent økning totalt i 2014.

Les også:

Ville priser på «eldgamle» mobiler

Telenor tredobler ringepris på fasttelefon  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.