(DN/Berlin) Flate tv-er har gitt oss en rivende utvikling i bildekvalitet. En stund handlet alt om å lage den største tv-en. Så konkurrerte bransjen om den tynneste tv-en og 3D. Nå er det ikke mye mer å hente på disse områdene og bildekvalitet har blitt driveren i konkurransen om tv-kundene.
Ultra-HD (4K) oppløsning har begynt å bli vanlig i tv-apparatene og innhold i UHD begynner å finne veien til stuene. Nå må tv-produsentene bygge videre på UHD for å gi oss det beste som ligger i denne teknologien.
En av de nye funksjonene for UHD-tv-er er HDR - High Dynamic Range. Begrepet kommer fra kamera-verdenen og handler om å få bilder med kontraster like dynamiske som man kan se med øyet. Et bilde skal kunne inneholde både lyse og mørke deler, uten at noen detaljer forsvinner.
Alle som har forsøkt stå innendørs og ta bilder ut et vindu av noe som er badet i dagslys vet at man gjerne må velge mellom riktig lys i stuen eller riktig lys ute. Med HDR kan man få begge deler.
For at en tv skal kunne vise så god kontrast og så mange detaljer kreves det mer avansert farge- og lysbehandling enn tidligere.
For Samsung og andre tv-produsenter er redningen Quantum Dot - kvantepiksler.
Nanopartikler
Kvantepiksler er en type nanopartikler som kan endre farge når lys passerer gjennom dem. Størrelsen på kvantepikselen avgjør hvilke farger den kan få.
- En tv med Quantum Dot kan vise en milliard farger. LED-tv-er hittil har kunnet vise 16 millioner farger, sier produktspesialist Knut Eirik Rørnes i Samsung.
Dette fargespekteret gjør det mulig både for film- og tv-produsenter og de som lager tv-er å lage HDR-bilder med kontraster og detaljer mer likt det øyet klarer og dermed gi en mer naturtro bildekvalitet.
Men kvantepiksler har også andre kvaliteter. Nanopartiklene som brukes har en enorm holdbarhet, noe som gjør det nærmest umulig å ødelegge skjermbildet over tid. For eksempel slipper man problematikken med «innbrenning» på tv-en. Innbrening betyr at for eksempel logoen til en tv-kanal blir permanent synlig på tv-skjermen over tid.
- Kvantepikslene er så holdbare at vi gir 10 års garanti mot innbrenning på alle Quantum Dot tv-er, sier Rørnes.
I tillegg til holdbarheten bruker kvantepiksler også mindre strøm enn dagens fargefilter.
Kvantepiksler har vært kjent lenge, faktisk i flere tiår. Men et problem for masseproduksjon er at de har vært lite miljøvennlige på grunn av innhold av kadmium. Først nå har man funnet metoder for å masseprodusere kvantepiksler uten kadmium, men med silisium i tillegg.
- Quantum Dot kan brukes til små og store skjermer og på sikt også i billige skjermer. Det betyr at teknologien er et godt valg for videreutvikling av bildekvalitet på andre områder, sier Rørnes.
Et alternativ til kvantepiksler er OLED, som du kan lese mer om her.
Se alle våre tekno-nyheter her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.