Oljefondet og forvaltningen av det har vært gjenstand for massiv mediedebatt helt siden bunnen falt ut av markedene i slutten av 2008.
Fondet ble påført massive tap, og debatten om oljefondets risiko, fondets aktive forvaltning og høye aksjeandel ble satt under lupen.
Som en konsekvens av debatten valgte Finansdepartementet, som har ansvaret for Norges Bank og dermed også Oljefondet, å starte opp et strategiråd for å gi innspill til hvordan fondet kan bli enda bedre.
Nå er den første rapporten ferdig, og konklusjonen er klar: Oljefondet tåler å ta mye større risiko enn andre fond, og det burde det benytte seg av.
Kunne tålt enda flere aksjer
For det første mener strategigruppen at fondet kunne tålt en enda høyere aksjeandel enn dagens andel på 60 prosent. Likevel understreker gruppen av aksjemarkedsrisikoen allerede er stor.
Fordi fondet er så stort, og har så lang tidshorisont, finnes det mange andre måter enn ren aksje- og obligasjonsavkastning å hente.
- Et naturlig neste trinn er å høste risikopremier fra mange kilder, som en strategi for å akseptere ytterligere risiko i porteføljen, skriver strategigruppen i sin rapport til Finansdepartementet.
Verdi og størrelse
Disse risikopremiene vil være ukjente for de fleste utenfor forvaltningsbransjen, men er likevel velkjente prinsipper innenfor finans.
Det finnes først og fremst fem slike premier knyttet til ulike investeringsstiler.
Den første kalles verdipremien. Dette er den viktigste kilden til systematisk avkastning. Såkalte verdiaksjer er rett og slett aksjer som er lavt priset, i forhold til selskapets inntjening, utbytte eller verdi. Disse aksjene vil på sikt gi en meravkastning i forhold til aksjer som er høyere priset.
Den andre premien kalles størrelsespremien. Aksjer i små selskaper har hatt en tendens til å gjøre det bedre enn aksjer i store selskaper. Nedsiden er at transaksjonskostnadene for denne typen aksjer er høyere, og de er mindre likvide enn aksjer i større selskaper.
Denne strategien er imidlertid godt dokumentert, og vil trolig vare også fremover, ifølge strategigruppen.
Får betalt for illikviditet
Den tredje typen premie er en likviditetspremie. Her blir man kompensert for at aksjene er illikvide, og for at aksjene har en tendens til å gjøre det svakere i dårlige tider. Oljefondet, som har lang tidshorisont, kan tåle disse kortsiktige tapene bedre enn andre typer fond.
En annen type er premie er momentum-gevinster, som oppstår når aksjen har gjort det bedre enn markedet de siste månedene. Da har aksjen en tendens til å fortsette denne utviklingen.
Også såkalt carry-trade, kan gi merverdi på sikt. Den mest kjente av disse strategiene er å kjøpe valuta med høy rente, og selge valuta med lav rente.
Overlegen metode
- Investorer ønsker ikke å være eksponert for svak avkastning i dårlige tider, som perioder med uro og krise. De er derfor uvillige til å sitte med eiendeler som er særlig eksponert for slike negative utfall, med mindre aktivaprisene kan gi en belønning for risikoen, skriver gruppen.
Gruppen peker på at den har identifiserer en rekke risikopremier som gir investorene kompensasjon for slik eksponering, og hevder at oljefondet er godt rustet for å akseptere risikoen som følger med.
- Vi favoriserer høsting av aksjerisikopremien og flere andre risikopremier, blant annet risikopremier knyttet til verdi og likviditet. Denne tilnærmingen kan forventes å forbedre fondets avkastning per risikoenhet, og den er overlegen sammenlignet med bare å øke fondets aksjevekt, skriver gruppen.
Strategigruppen ble ledet av Elroy Dimson, professor emeritus i finans ved London Business School, senior porteføljeforvalter Antti Ilmanen i brevan Howard, professor og rektor Eva Liljeblom ved Svenska Handelshögskolan og senioranalytiker Øystein Stephansen i DnB Nor Markets.
Les også: - Slik oppnår du ekstremavkastning
<b>- Et veddemål jeg ville vært villig til å ta</b>
<b>Oljefondet inn i forvaltningskjempe</b>
<b>Oljefondet får nye regler</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.