Tirsdag morgen ble Norges fire største forlagshus og deres distribusjonsselskap Bladcentralen raidet av Konkurransetilsynet. Ansatte i tilsynet har i to dager sikret bevis som skal bekrefte eller avkrefte mistanken om at de fem selskapene har brutt konkurranseloven.
Reitan Convenience eier Interpress, et distribusjonsselskap av bøker og blader til kiosk- og dagligvaremarkedet. Interpress er Bladcentralens største konkurrent. Magnus Reitan, sjef for Reitan Convenience, opplyser at det var selskapet som varslet tilsynet om mulige lovbrudd.
– I forbindelse med at Interpress, som er eid av Reitan Convenience, fikk beskjed fra alle de store forlagene om at de ikke ønsket å levere bøker til Interpress, og derigjennom Narvesen og 7-Eleven, fikk vi tilgang til dokumentasjon som tydet på mulig ulovlig samarbeid mellom eierforlagene i distribusjonsselskapet Bladcentralen, sier Reitan til DN.
Bladcentralen er den dominerende aktøren i distribusjon av bøker og blader til dagligvarehandelen, med over 80 prosent av omsetningen. Bak selskapet står blant andre forlagene Gyldendal, Aschehoug, Cappelen Damm og Schibsted Forlag.
Reitan gikk videre med informasjonen de hadde fått.
– Reitan Convenience valgte på bakgrunn av dette å varsle Konkurransetilsynet om forholdet. Kontakt med tilsynet ble opprettet umiddelbart etter at dokumentasjonen ble kjent for oss, og dokumentasjonen ble overlevert Konkurransetilsynet i sin helhet, sier Reitan.
– Vi oppfattet at innholdet i dokumentasjonen vi mottok, viste at det har foregått ulovlig virksomhet. Da var det riktig for oss å sende dette til Konkurransetilsynet, som behandler saken videre. Reitan Convenience var ikke varslet om bevissikringen som ble gjennomført hos forlagene 8. april. Vi har heller ikke vært involvert i Konkurransetilsynets etterforskning av saken, utover dokumentasjonen som ble overlevert i mars, sier Reitan.
Hvilken dokumentasjon som har kommet Interpress ihende, vil ikke Reitan ut med.
– Vi ønsker ikke å kommentere detaljene i dokumentasjonen mens saken etterforskes, men kan bekrefte at det var informasjon som ikke var ment til oss, sier han.
Både konkurrent og kunde
Den bakenforliggende konflikten mellom Reitan Convenience og forlagene handler om retten til å distribuere bestselgere og blader. De store forlagene har alle gått sammen i Bladcentralen, og bruker sitt eget selskap for distribusjon av bøker.
Tidligere har også Interpress distribuert forlagenes bøker, men i mars fikk Reitan-selskapet beskjed om at det ikke lenger får distribuere forlagenes bøker.
Daglig leder Pål Bergdahl i Bladcentralen vil ikke kommentere innholdet i Reitans utsagn.
– Jeg er ikke kjent med denne uttalelsen. Reitan er både konkurrent og kunde av oss. Det vi er opptatt av nå, er å svare på Konkurransetilsynets henvendelse og undersøkelser på en ryddig måte, slik at de får svar på spørsmålene de stiller, sier Bergdahl.
Redusert omsetning
Mens Konkurransetilsynets funksjonærer tirsdag finkjemmet Gyldendals lokaler på Sehesteds plass i Oslo, sendte konsernsjef Geir Mork i Gyldendal ut en epost til alle sine ansatte. Han bekreftet i eposten at Gyldendal er mistenkt for brudd på konkurranseloven.
– Vi antar at dette har sin bakgrunn i en klage fra Interpress/Reitan Convenience. Det har vært konflikt rundt det forhold at vi har søkt å samle all vår distribusjon til dette markedet via Bestselgerforlaget og Bladcentralen ut fra effektivitetsgrunner, skriver Mork i eposten.
Gyldendals informasjonssjef Bjarne Buset ville onsdag ikke kommentere saken.
Aschehoug, som er medeier i Bladcentralen sammen med Gyldendal og de andre forlagene, bruker fortsatt Interpress. Salgs- og markedssjef Even H. Kaalstad i Aschehoug sier at forlagets omsetning gjennom Interpress er blitt redusert de senere årene.
– Men vi har og har hatt en avtale med Interpress og omsetter fortsatt en god del gjennom Interpress. Men det er klart at en større del av vår omsetning går gjennom Bladcentralen etter at vi gikk inn i denne, sier Kaalstad.
Konsernsjef Tom Harald Jenssen i Cappelen Damm sier at hans forlag ikke har distribuert bøker gjennom Interpress på flere år.
– Jeg tror vi ikke har brukt Interpress siden 2008, sier Jenssen.
«Høy forretningsmoral»
Konkurransetilsynet avsluttet igår sine undersøkelser hos de fem mistenkte selskapene, Gyldendal, Aschehoug, Cappelen Damm, Schibsted Forlag og Bladcentralen. Tilsynet ville igår ikke bekrefte at det var en klage fra Interpress som foranlediget aksjonen mot forlagene.
– Det kan vi ikke kommentere av hensyn til etterforskningen, sier etterforskningsdirektør Arild Oma i konkurransetilsynet.
Tilsynet vil nå gå gjennom det beslaglagte materialet fra forlagene for å avgjøre om noen lov er brutt.
– Vi mener at det er høy forretningsmoral å si fra når vi kommer over informasjon som kan tyde på at det foregår noe ulovlig. Om det faktisk har foregått ulovligheter eller ikke, er det Konkurransetilsynet som må avgjøre, sier Magnus Reitan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.