- Målet er å gi et supplement til hva norsk skole kan tilby skoleflinke elever med behov for ekstra utfordringer, sier Kenneth Sydhagen.
Allerede da han gikk på videregående begynte han å studere på si´. Toppkarakterene rant inn, men Kenneth ville noe mer. Ifjor kom han på en idé om å gi unge talenter en sjanse han selv ønsket seg: Et lederprogram for "enerne", etter amerikansk modell - men på norske prinsipper.
- Dette er mitt "drømmeprogram", et slikt jeg ville gått på hvis jeg hadde vært noen år yngre. Kall det gjerne en verktøykasse for fremtidige ledere, sier han til DN.no.
The Young Ambassadors Leadership Program ble en realitet for ett år siden, og går nå inn i sitt andre år.
Får USAs ambassade på laget
- Jeg var så heldig å få til dette som et samarbeidsprosjekt med den amerikanske ambassaden. Vi tar inn 15 elever fra videregående nivå i Oslo og Akershus hvert år. Tanken er å inspirere elevene til å sikte høyt og gi dem muligheten til å utvikle lederpotensialet sitt. Jeg har gått på lederinstitutt for ungdom i USA selv og fikk noen ideer som jeg tok med meg hjem, sier Kenneth Sydhagen.
Line Bjerknes (18) var en av de heldige som kom gjennom nåløyet sist.
- Programmet ga meg en unik mulighet til å bli kjent med norsk næringsliv og politikk - og også møte andre samfunnsengasjerte, ambisiøse og politisk aktive ungdommer, sier hun.
Hun er medlem av Unge Høyre, opptatt av samfunnsspørsmål og sikter seg inn på en Ind.øk-utdanning ved NTNU når hun er ferdig på videregående, eventuelt tilsvarende studier ved toppuniversiteter i England eller USA. Karakterene hennes er i toppskiktet.
- Norsk skole bra, men...
- Jeg har skrytt mye av norsk skole, men det er jo et større fokus på at noen skal lære mye bra enn at noen få skal få det lille ekstra de har behov for. I løpet av lederprogrammet var vi gjennom en rekke seminarer innen ulike temaer som debatt- og taleteknikk, nettverksbygging, entreprenørskap, business og politikk. Et supplement til skolen som jeg vil få veldig god nytte av senere, er Line Bjerknes sikker på.
I etterkant fikk hun et prestisjetungt stipend til en amerikansk sommerskole i Philadelphia, hvor hun fulgte et tett og hardt akademisk program over fem uker.
I år har hun fått en assistent-rolle hos The Young Ambassadors Leadership Program, der hun skal jobbe sammen med Kenneth Sydhagen og to andre studenter. De 15 elevene som blir plukket ut i høst får hver sin mentor som skal følge dem gjennom programmet. Eksterne topper fra næringsliv og politikk deltar på frivillig basis. Selv ble Line Bjerknes fulgt opp av Horacio Bouzas, som er sjef for Schlumberger i Norge.
- Jeg lærte utrolig mye av ham, bemerker Bjerknes.
- Ut av "comfort zone"
Kenneth Sydhagen tror "enerne" i skolen har godt av å bryne seg på nye områder og tenke utenfor boksen.
68 sterke søkere kjemper nå om de 15 ledige plassene på årets program.
- Et av målene er at deltakerne skal komme ut av "comfort zone", teste seg selv - og modnes. Derfor kaster vi dem ut i utfordrende situasjoner og ser hvordan de håndterer disse. Tilbakemeldingen fra de som deltok ifjor var gode, derfor viderefører vi programmet i år, sier han.
Sydhagen studerer nå juss, mens Line Bjerknes går siste året på videregående. Og Bjerknes har ambisiøse mål:
- Verden er spennende, så jeg ser ikke bort fra en internasjonal karriere. Det frister å reise litt. Mest sannsynlig havner jeg i en eller annen stilling som har med teknologiledelse å gjøre - det er i alle fall slik jeg tenker nå, sier hun.
Les mer om prosjektet på nettsiden til den amerikanske ambassaden (ekstern lenke)
Les også: De hotteste sommerjobbene går nå
<b>- De skarpeste hodene jobber ikke for deg</b>
<b>- Lederens mål er ikke å få venner for livet</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.