Storbritannia er hardt rammet av finanskrisen og den etterfølgende makroøkonomiske krisen. Budsjettunderskuddet er stort, arbeidsledigheten er høy, og tøffe tiltak er varslet for å få landet på fote igjen.
Det er ikke nok, mener kredittvurderingsselskapet Fitch.
Fitch Ratings beholder AAA-ratingen på Storbritannia, men det er på hengende håret. Fitch påpeker nemlig at landets finansielle utfordringer er "formidable", noe som krever en sterk innstramming på mellomlang sikt, melder TDN Finans.
Pundet svekket seg mot dollaren etter at Fitch-rapporten ble sluppet. London-børsen falt også etter rapporten.
Lite ambisiøst og ikke troverdig
Blant annet må budsjettbalansen bedres raskere enn planen som fremgår av budsjettet fra april, mener Fitch.
- Disse planene er lite ambisiøse. De peiler seg inn mot å stabilisere den offentlige gjelden mot slutten av en mellomlang horisont, og baserer seg i tillegg på diskutable optimistiske antakelser om vekst, skriver Fitch.
Kredittvurderingsselskapet mener også at kostnadskuttene som ble presentert i april er lite troverdige, fordi de ikke er beskrevet i detalj.
Den nye regjeringen skal legge frem sitt budsjett 22. juni, og har allerede varslet budsjettkutt på 0,4 prosent.
Tøffere enn under tidligere kriser
Det understrekes at økningen i den offentlige gjeldsraten har vært svært høy siden 2008, og høyere enn i noe annet land med AAA-rating. Tiltakene som må til for å balansere budsjettet er blant de tøffeste i noe utviklet land, mener Fitch.
- Underskuddet er nesten dobbelt så høyt som i tidligere økonomiske nedgangsperiodene i Storbritannia, skriver Fitch i sin oppdatering.
Storbritannia hadde tøffe økonomiske kriser på begynnelsen av 70-tallet og begynnelsen av 90-tallet.
Må ta i
Kredittvurderingsbyrået mener det må tas sikte på at belåningen på mellomlang sikt bør være én prosent lavere enn det som kom frem i april-budsjettet.
- Det kan bidra til å skape finansielt handlingsrom, eller en støtpute mot fremtidige sjokk, skriver Fitch.
Fleksibel økonomi
Tross store utfordringer er det flere årsaker til at Fitch lar landet beholde "AAA-ratingen", melder TDN Finans.
Landet har sterke politiske institusjoner, og en avansert, diversifisert og fleksibel økonomi. Landet har i tillegg vist eksepsjonell fleksibilitet og historiske resultater innen finansielle konsolideringer, mener Fitch.
Tøffe tak
Den britiske økonomien krever fortsatt aggressive hjelpetiltak.
Britisk BNP falt med 0,2 prosent i første kvartal sammenlignet med året før. I forhold til siste kvartal ifjor steg imidlertid BNP med 0,3 prosent.
Antallet arbeidsledige i Storbritannia steg i mars til det høyeste nivået på 15 år, tilsvarende en arbeidsledighetsrate på 8,0 prosent.
Sentralbanksjef Mervyn King har sagt at de britiske budsjettkuttene kommer til å bli tøffe.
Les: - Vi er bare delvis gjennom finanskrisen
Den ferske regjeringen i Storbritannia varslet på sin aller første dag at lønningene til ministrene kuttes med fem prosent.
Les: David Camerons regjering tar lønnskutt
Storbritannia holder i likhet med mange andre land renten rekordlav i et forsøk på å stimulere den økonomiske gjenopphentingen etter finanskrisen.
Bank of England (BoE) har nå holdt styringsrenten på 0,5 prosent siden mars 2009.
<b>Les: </b> Skruen strammet til rett før rentemøtet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.