NHO snur om formuesskatt, skriver Dagens Næringsliv i en artikkel publisert i onsdagens utgave.
Fra å kreve fjerning av hele skatten, åpner nå direktør Kristin Skogen Lund for et kompromiss der de aller mest velstående blir skattet. Det mener professor og formuesskattmotstander Ole Gjems-Onstad fra Handelshøyskolen BI er en dårlig idé.
- Man kan forstå at en næringslivspolitiker blir kortsiktig pragmatisk når det politiske klimaet er vanskelig. Som akademiker kan man imidlertid tillate seg å tenke mer prinsipielt. Da tror jeg Norge klart er tjent med å ha som perspektiv at formuesskatten må bort for å styrke konkurranseevne, sier Gjems-Onstad.
- Bakgrunn: NHO snur om formuesskatt (NB. krever innlogging)
«En evig pine»
Skogen Lund presenterte sitt forslag på et frokostmøte i regi av tankesmien Civita tirsdag:
– Det er to måter å gjøre det på: Det ene er å skattlegge formuesobjekter som særlig dyre boliger. Det andre er Høyre-løsningen, som er et veldig høyt bunnfradrag, for eksempel 25 millioner kroner – og en redusert sats, til for eksempel 0,5 prosent. Da er det ganske få som betaler, og det er en redusert belastning. Det er ikke perfekt, men mye av skaden på mindre bedrifter lukes da ut, sa hun.
Selv om Gjems-Onstad har forståelse for uttalelsen, advarer han mot at resultatet fort blir «en evig pine» for næringslivet.
- I Norge har dette blitt et omfordelingsspørsmål, noe som gjør debatten helt håpløs. Aksepterer du dette, blir du aldri ferdig med denne skatten, sier Gjems-Onstad.
Verdiskapningen
Selv mener han den omdiskuterte skatten må fjernes av hensyn til verdiskapningen.
- Ser du på det som en næringslivssak, blir debatten en helt annet, sier professoren og fortsetter:
- Det har andre land gjort, og i dag er det bare Frankrike, Sveits og Norge som har skatten. De som har forsøkt seg, kaster skatten bort igjen. Det skyldes ganske enkelt at det blir for enkelt for de velstående å flytte ut. Scheel-utvalget er for formuesskatt, men den generelle utviklingen er helt entydig.
Ifølge Gjems-Onstad glemmer nordmenn at de rike ofte også er dem som får det til i næringslivet.
- Man er sinte på de rike og glemmer at det er de som skaper arbeidsplasser, hevder han.
Les mer på DN.no:
Frykter masseoppsigelser
Asia i dag: Mer smerte i vente for Kina
- En haug med folk som tror de kan få vanvittige summer for helt vanlige telefonnumre
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.