Først gikk tankesmien Civita ut og proklamerte at en fjerning av formuesskatten vil gi en marginal effekt på hvordan inntektene fordeles i samfunnet.

Det fikk kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre til å si at formueskatten ikke kan fjernes før man har måter å sikre at de rikeste ikke blir nullskatteytere. Siden har debatten rast.

I dagens utgave av DN krever NHO-president Tore Ulstein en halvering av dem omdiskuterte skatten i 2015. Han mener noe mindre vil være løftebrudd fra regjeringspartiet Høyre.

Les hele saken på DN+ (én måned for én kroner) Krever at formuesskatten halveres dnPlus

Ulstein får støtte fra Njål Sævik, toppsjefen i rederiet Havila.

Forventninger

-Jeg ser nå at Høyre prøver å si at de ikke har lovet å fjerne formuesskatten helt, men jeg tror forventningene blant velgerne deres og i næringslivet generelt er at formuesskatten skal bli kuttet kraftig og bli tilnærmet fjernet i løpet av denne stortingsperioden, sier han.

Investor Jens Ulltveit-Moe er mer opptatt av innretningen på formueskatten, som han mener skjev.

- Hovedproblemet med formuesskatten er strukturen, ikke nivået. Eiendomsandelen av formuesskatten er altfor lav. Den bør økes sterkt og formuesskatten på bedrifter bør reduseres eller tas bort, sier Ulltveit Moe, som mener både privat og kommersiell eiendom er grovt underbeskattet i Norge.

- At vi trenger en skatt på formue som gir skatteinntekt på 10-15 milliarder kan jeg godt se. Det er en viktig symbolsak, selv om den i substans er ubetydelig. Men den bør altså være på eiendom. Bedrifter betaler jo skatt når de tjener penger, og det er som det skal være, sier den tidligere NHO-presidenten.

Dobbelbeskatning

Torbjørn Johannson, eier av matkjenden Norgesgruppen forventer at den omdiskuterte skatten forsvinner før neste stortingsvalg.

- NHO har vel satt det litt mye på spissen, men vi forventer en reduksjon og avvikling i løpet av inneværende stortingsperiode.

- Formuesskatten er en dobbeltbeskatning og det er nå også fastslått at den har en dårlig fordelingsvirkning. Vi skal skattes etter evne og utjevning er et viktig formål, sier Johannson, som mener regjeringen bør se seg om etter andre måter å skattlegge på.

- Skatt dyre forbruksgoder, boliger, biler og båter. Ikke beskatt bedriftenes reinvesteringsevne, oppfordrer han.

 

Les også: Skatteløfteretrett fra Fremskrittspartiet
 

– Dette er dobbeltmoralens høyborg
 

Varsler betydelig skattekutt  

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.