Våren og sommeren 2008 gikk Finanstilsynet, som den gang het Kredittilsynet, nådeløst til verks mot tre selskaper som tiilsynet mente hadde råsolgt strukturerte spareprodukter.

De tre, Glitnir Privatøkonomi, Caveo og Totalvekst ble alle fratatt konsesjonen.

Samtidig ble det gjennomført en rekke såkalte stedlige tilsyn hos andre selgere av spareprodukter - der brudd på de nye reglene for investorbeskyttelse, MiFID, ble avdekket og kritisert.

- Det virket
Selv om ingen av de store aktørene, som Acta og DnB Nor, mistet konsesjonen, konkluderer Finanstilsynet i dag med at hensikten ble oppnådd: Selgerne av spareprodukter har blitt mye "snillere".

- Det virket. Det er veldig sjelden vi i dag avdekker grove brudd på regelverket, sa direktør for markedstilsyn i FInanstilsynet, Eirik Bunæs under et seminar om finansiell rådgivning i regi av Norske Finansanalytikeres Forening torsdag.

Overfor DN.no gir Bunæs uttrykk for at de nye MiFID-reglene alene ikke ville vært nok til å forandre finansprodukt-selgernes metoder overfor småsparerne.

- Jeg tror vi kan være så ubeskjeden å si at det også er en effekt av at vi ble tøffere. Vi kjørte en intens oppfølging av investeringsrådgivningen. VI var på veldig mange stedlige tilsyn og gikk veldig tett innpå dem, sier Bunæs.

Da Finanstilsynet fratok det forholdsvis lille selskapet Totalvekst konsesjonen sommeren 2008, følte selskapet at de ble ofret.

- Vi ble ført rett til giljotinen som en advarsel, konkluderte selskapet den gang.

Les saken: - Vi ble ofret

Oppdragende effekt
I dag legger ikke Finanstilsynet skjul på at nettopp det å statuere et eksempel var ett av målene med aksjonen.

- Det er alltid en del av hensikten, at slikt skal ha en oppdragende effekt på andre, sier Bunæs til DN.no.

Han legger imidlertid til at samme skremselseffekt ble oppnådd ved at de selskapene som fikk kritikk, men beholdt konsesjonen, måtte tåle å "bli hengt ut offentlig".

Blant annet fikk Acta passet påskrevet i en rapport: Hudfletter Acta

- VI valgte å skrive veldig mye i merknadene til de stedlige tilsynene, selv om disse ble gjort offentlig. Vi visste at også andre aktører ville lese dem og lære av dem, sier Bunæs.

Les også: - Innsidehandel er mye lettere nå (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.