- Jeg tror det er sjanser for at folk blir litt overrumplet i kjøpssituasjonen og kun tenker at forsikring er lurt. Det er å kaste penger ut av vinduet hvis du har forsikring fra før, sier fagdirektør Jo Gjedrem i Forbrukerombudet.
I dag tilbys du tilleggsforsikringer ved kjøp av blant annet mobil, TV og reiser. Ifølge Gjedrem kjøper forbrukere ofte forsikringer for noe som allerede er dekket av andre forsikringer.
- Det er ganske vanlig at folk er opp til trippelforsikret når det gjelder reise. Mange har en helårs reiseforsikring, i tillegg får man en forsikring gjennom kredittkort hvis man betaler reisen med det. Dersom du også hopper på tilbudet om forsikring når du bestiller reisen, så har du kjøpt den samme tjenesten tre ganger, sier Gjedrem.
I tillegg peker han på at de forsikringene du blir tilbudt når du kjøper en reise, kun gjelder én reise, i motsetning til en helårsforsikring.
Dekkes fra flere hold
- Vi blir overrumplet når vi får tilbud om forsikring i en kjøpsituasjon. Du har nettopp kjøpt en flott, ny TV som du er kjempefornøyd med. Så får du spørsmålet om du vil beskytte den. Hvis du skal legge på noen hundrelapper på hvert eneste produkt du kjøper så blir det penger av det, sier Gjedrem.
Gjedrem peker på at man har reklamasjonsregler etter kjøpsloven, som man kan se på som en forsikringsordning.
- I tillegg gir produsentene ofte en garanti, som gir en lenger reklamasjonsperiode og dekker mer enn produksjonsfeil. Innboforsikring dekker de situasjonene der skader skyldes noe som skjer i hjemmet. Da er det et veldig lite felt igjen som du forsikrer ved en tilleggsforsikring.
I reklamefilmer ser vi at tilleggsforsikringene dekker tap dersom du skulle miste nettbrettet på sjøen eller mobilen i et ølglass. Gjedrem mener man bør sjekke opp om dette virkelig er tilfelle.
- Og så kan man jo tenke: hvor ofte mister jeg mobilen i et ølglass? For mange av oss er det nok sånn at dette ikke er noen stor økonomisk trussel, sier han.
Slike forsikringer dekker dessuten kun et skadetilfelle. Dersom du skulle miste mobilen i ølglasset, må du kjøpe en ny forsikring etterpå.
Mister oversikt
- Med så mange tilbud om tilleggsforsikringer som vi har i dag, bidrar det til at folk mister oversikten over hvilke forsikringer de egentlig har, og hva de trenger. Det syns jeg er uheldig, sier direktør Ingeborg Flønes for forbrukerservice i Forbrukerrådet.
Ifølge Flønes er det flere som kjøper slike forsikringer fordi de er usikre på hvilke forsikringer de har, og hva disse dekker. Tilleggsforsikringer på produkter kan ofte være dekket av reiseforsikring eller innboforsikring, forsikringer de fleste har.
- Du bør sette deg inn i forsikringene du har før du kjøper nye. Har du en innboforsikring, dekker den ulykker i hjemmet slik at du ikke trenger å tilleggsforsikre flatskjermen for eksempel. Der har du også forbrukerkjøpsloven som dekker de feil selger har ansvar for. Sett deg inn i vilkårene for forsikringene du har, da kan du spare mye penger, sier hun.
Avhengig av dekningstype
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB peker imidlertid på at det avhenger av hvilken type dekning du har i din innboforsikring og hvilke typer skader du ønsker skal dekkes.
- Tilleggsforsikringer inneholder ofte enkelte elementer du ikke får i en innboforsikring, eksempelvis lavere egenandel, utvidet garanti utover kjøpsloven, og det kan også være andre avskrivningsregler for alder på produktet, sier hun.
Dersom du ønsker en «allrisk-dekning», må du sjekke om dette er dekket i egen forsikring. Forbrukerøkonomen forklarer at det ikke er en garanti at dette automatisk er omfattet.
- Med forsikring betaler du for noe som kanskje skjer, noen ganger får vi bruk for forsikringen, andre ganger ikke. Det gjelder derfor å tenke om man har økonomi til å kjøpe produktet på nytt hvis noe skjer, eller om det er best å betale for en forsikring i tilfelle, sier Sandmæl.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.