Søndag ettermiddag hadde forsikringsselskapet If fått mellom 1200 og 1400 henvendelser etter omfattende regnsværsskader i Asker, Bærum og Oslo Vest.
90 av skademeldingene kommer fra butikker og næringseiendommer etter uværet.
– Det har knapt vært takstfolk ute ennå. Vi er fortsatt opptatt av å få vannet opp av kjellerne, sier kommunikasjonsrådgiver i If, Sigmund Clementz dagen derpå.
If har ca 20 prosent av skadeforsikringsmarkedet i Norge. Clementz sier han ikke blir overrasket om hele regningen etter det voldsomme regnværet blir et tresifret antall millioner.
Kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige anslår at skadene «i alle fall» vil passere 100 millioner kroner.
– Dette ble voldsomt stort, mye større enn vi forutsatte, sier han.
Og mandag kan forsikringsselskapene bli opptatt med enda mer uvær. Norges vassdrags og energidirektorat har utstedt flomvarsel for Sogn og Fjordane, Hordaland og deler av Rogaland for mandag og tirsdag.
Er veldig trist
Søndag ettermiddag gikk fortsatt pumpene til Asker og Bærum brannvesen for fullt hos Skeidar på Holmen i Asker. Der sto et 30-talls biler, også noen veteranbiler, fortsatt sto under vann i garasjen søndag ettermiddag, Lageret for interiørvarer, tekniske rom og heisrommet var også fullt av vann, mens kundetoalettene var heldekket med slam.
– Dette er veldig trist, sier butikksjef Åshild Hjulstad Linderud.
– Det manglet bare ti centimeter før vannet nådde opp til hovedlageret og hele butikken, forteller hun om lørdagens kaos.
Butikksjef Linderud måtte ta en kjapp avgjørelse om hun skulle holde butikken lørdagslukket eller ta risiko med å holde åpent og eventuelt evakuere.
– På kort tid lå butikken som en øy i havet, forteller hun.
Ennå er det for tidlig å anslå det konkrete skadeomfanget.
– Men det er ikke tvil om at dette blir «betydelig», legger hun til.
Skeidar-butikken vil holde strengt til og med tirsdag på grunn av opprydding og skadeevaluering.
– Holmen ligger jo nederst her. Alle avløp har gått helt fulle, sier brannkonstabel Lars Brønner, mens pumpene går.
Han startet lørdagsvakten med å redde folk ut av bilene sine, både voksne og barn, kvinner og menn. Siden har han bare hatt lovmessig hviletid. Oppdragene sto fortsatt i kø utover søndagsettermiddagen.
Uheldig fortetting
– Det var jo Norges tetteste befolkede områder som ble rammet. Det sprenger kapasiteten til nødetatene, sier Sigmund Clementz i If.
Han mener det er flere forhold politikerne bør tenke på etter helgens regnskyll.
– Det er en utfordring i tettbygde strøk at avløpsnettet ikke er dimensjonert for denne type vær. Det er en utfordring fordi politikerne gjerne vil fortsette å fortette i hovedstadsområdet, sier han.
– Da må det samtidig gjøres noe med å oppgradere avløpsnettet så det kan ta unna slikt regnvær. Men man må også ha vegetasjon, og ikke tette til med asfalt overalt. Jo mer fortetting, jo færre naturlige plasser for vannet å få avløp, Dette er en problematikk vi som samfunn må ta på alvor. Styrtregn på sommeren er noe det er blitt mer av, og det skaper utfordringer i byområder.
Flytt opp ting
Forsikringsselskapene tror skaderapporteringen i Asker, Bærum og Oslo vil fortsette å vokse når folk siger hjem fra ferie mot skolestart.
– Det er nok mange som får seg en ubehagelig overraskelse når de kommer seg hjem etterhvert, sier Bjarne Rysstad i Gjensidige.
Til befolkningen på Vestlandet, som nå står foran en mulig flom, har Ifs Sigmund Clementz en klar beskjed:
– Vi oppfordrer til å følge med på flomvarselet. Vestlendinger og de som bor i værutsatte strøk, de kan dette med å takle vær og ta forholdsregler, de sikrer gjenstander og båter og derfor blir det ikke så store skader.
Rysstad understreker at det er viktig at folk får flyttet opp verdier i god tid.
– Det kan utgjøre en forskjell på 10.000-50.000 kroner, sier han.
– Men lørdag ble vi tatt på sengen. Vi forventet skader, men så voldsomt, det hadde vi ikke forutsett. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.